• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sissel Kyrkjebö: På julafton smyger jag upp och bakar kakor!

  En ensamstående tvåbarnsmamma som gillar att sjunga och baka. Så ser hon sig själv, sångerskan Sissel Kyrkjebö. Att hon kallas Norges nationalklenod, umgås med Placido Domingo och sjunger på prins Charles privata fester – tycker hon bara är ren tur…

  Bild 1289342
  Ingen jul utan Sissel! Den norska sångerskan släppte nyligen julskivan "Strålande jul". Nu väntar en intensiv julturné innan hon äntligen får åka hem och baka julkakor.

  Norge, Norge, Norge! Det ska tvivelsutan vara norskt i år. För knappt har vi hämtat oss från höstens förälskelse i TV:s Fredrik Skavlan, förrän nästa norrman – eller ska vi säga norska – knackar på stugdörren och vill in.

  Hon kommer med julen, den folkkära sångerskan Sissel Kyrkjebö. Drottninglik och med en röst ren som norskt fjällvatten tar hon fortfarande andan ur sin publik, över tjugofem år efter debuten i norsk TV.

  I år fyllde Sissel fyrtio och kunde se tillbaka på en karriär så enastående att hon av norske kungen tilldelats riddarorden av Sankt Olav, klass 1. Den finaste utmärkelsen en norsk medborgare kan få. Vi pratar norsk nationalklenod. Man nästan förväntar sig att hon ska rida in till vår mötesplats i Malmö, klädd i rustning eller åtminstone något medeltida. Istället sitter hon framför en sprakande brasa i ett julmysigt hotellrum, klädd i vinterkofta och vanliga jeans.

  – Åh, nej, Jag är "ikke" någon Dame eller Lady! Adeln är avskaffad i Norge sedan länge. Orden har jag fått för det jag har åstadkommit, skrattar hon och skakar på sitt kortklippta hår.

  Sissel kommer med julen. En tradition lika omhuldad i Norge som julemiddagens pinnekött. Utan Sissel, ingen jul! Så i år heter skivan "Strålande jul" och till sin hjälp har hon tagit den norske folksångaren Odd Nordstoga. Ett oväntat val om man får tro norsk press.

  – Ja, de blev nog "litt" förvånade över samarbetet men reaktionen var ändå positiv. Odd är väldigt känd i Norge och jag har velat jobba med honom ända sedan jag hörde hans röst på en demoskiva för många år sedan. "Åh, så kjempefint", tänkte jag. Våra röster skulle funka bra tillsammans.


  Tyst under julen
  Med skivan följer obligatorisk julturné i Sverige och i Norge – vilket betyder lite tid till julpyssel och julbak hemma i huset i Charlottenlund i Danmark. Men sångerskans döttrar Ingrid och Sarah är vana. Med undantag för några år när de var små har mamma Sissel alltid varit på resande fot före jul.

  – Jag tog en paus när barnen var små, jag ville vara hemma och ha julstämning med dem. Nu har jag så lite tid att förbereda julen, men jag bakar alltid julkakor oavsett hur lite tid jag har. Jag kan stå på julaftonsmorgon och göra kokostoppar eller sådana där som lätt smular sig… Drömmar! Jag älskar kakor!

  Kakor och så sång förstås. Men den som tror att Sissel går hemma och sjunger julsånger för döttrarna får tänka om. Efter flera veckor av konserter och resor föredrar hon att vara tyst när hon väl är hemma.
  Bild 1289343
  Det är bråda tider för Sissel före jul, men hon tar sig ändå tid att baka julkakor åt döttrarna.

  – Och det har "jänterna" inget emot. "Nu mamma, kan du like vara tyst", säger de. (skratt) Ingrid är tretton och Sarah är tio, det är fantastiskt härliga åldrar.

  Flickornas far är den danska artisten Eddie Skoller, 65, som Sissel träffade under en TV-inspelning i Göteborg 1989. Den minst sagt uppmärksammade romansen ledde till giftermål i Sissels hemstad Bergen fyra år senare.

  Paret bosatte sig sedan i Danmark, fick snabbt två barn men skilde sig efter tio års äktenskap år 2004. Nu bor de ett stenkast ifrån varandra och är bästa vänner – men julen firar de inte tillsammans.

  – Nej, jag firar med min ena bror i Stavanger, så "jänterna" får fira två jular, en med mig och en med deras pappa som ju också har tre vuxna döttrar sedan tidigare, säger hon och stryker det tjocka mörka håret åt sidan.
  Bild 1289344
  Många höjde ett förvånat ögonbryn när Sissel gifte sig med den 25 år äldre danske artisten Eddie Skoller, 1994.

  Älskar pinnekött
  Hur ser då jultraditionerna ut för flickorna som vuxit upp med en norsk mor och en dansk far vars mor var svenska och far var ryss?

  – Eftersom Eddie är född i USA och bodde där så länge som barn, firade vi nog mer av en amerikansk jul. Inga ryska inslag alls. Hans mamma lagade alltid en fantastiskt god kalkon till jul. Jag gillar även "svineribb" som man steker i ugnen och äter tillsammans med karamelliserad potatis. Det är tung mat, men man äter ju sällan sådant annars.

  Står Sissel själv för maten – för det händer – lagar hon en traditionell norsk julemiddag med pinnekött, lamm. Hela stycken av revbenen som kräver lång föreberedelse och tålamod.

  – Man saltar pinneköttet och sedan hänger man upp det att lufttorka. Några dagar före jul lägger man det i rinnande vatten så att saltet försvinner. Därefter ska det ångkoka så att fettet rinner av. Jag brukar servera med potatis och kålrabbi. Det är fantastiskt gott. Fantastiskt gott!

  Hon berättar att hon trivs bra i Danmark, "Jag har ju bott där nu i 20 år!", men det tog minst tio att vänja sig vid den danska naturen, att inte kunna gå på tur, inte kunna åka skidor. Men nu är det likväl "hjemme".

  Här får hon leva ostört som vilken annan hårt arbetande mamma som helst. Och vara "vanlig".
  Bild 1289345
  När Sissel förärades Sankt Olavsorden av kung Harald, var döttrarna Ingrid och Sarah med.

  Så vanlig man nu kan vara när man fått riddarorden, sjungit på prinsessan Märta Louises bröllop, uppträtt på prins Charles privata fest och är tjenis med världstenoren Placido Domingo. Hon tystnar, tänker efter och säger sedan:

  –  Jag har ju ett liv där jag ständigt är ute och reser, och jag har upplevt saker som andra inte upplevt. Det gör ju att jag inte har så mycket gemensamt med andra mammor här. Jag har ett helt annat liv. De är dessutom danskor så vi har olika referensramar. Men jag har vänner! (skratt) Många av dem har jag känt sedan tonåren i Norge, men jag har danska vänner också!

  Ville smälta in
  Det är de som minns Sissel från skoltiden i hemstaden Bergen. Laila och Ehrlings dotter med de vackra rådjursögonen, det tjocka långa håret, tjejen som kunde sjunga som ingen annan. Och som fick vara med i TV!

  – För mig var det viktigt att vara som alla andra, att inte sticka ut. Att sjunga vara bara min hobby. Men jag minns när jag var 13 år och hade varit med i TV-programmet "Halvsju". När jag kom till skolan dagen efter var dörrarna till aulan öppna och därinne stod en TV-apparat. Så mötte jag min musiklärare som sa: "Nu ska vi visa när du sjöng i TV igår, Sissel!" Åh, nej…(Hon gömmer ansiktet i händerna vid minnet.)

  – Jag skämdes! Jag tyckte det var pinsamt att se mig själv på TV. Jag ville ju inte sticka ut. Så jag gick därifrån…

  Men det var lika bra att vänja sig. Ryktet om sångfågeln från Bergen spred sig över hela Norge. Och 1986 kom det definitiva genombrottet när Sissel uppträdde i pausen under Eurovision Song Contest i Grieghallen i Bergen. Vem var denna fantastiska naturbegåvning?

  Året därpå släpptes hennes debutalbum och kort därefter klassikern "Glade jul", julskivan som sålde i över en halv miljon exemplar. Norrmännen, och snart även resten av norden, Europa och USA, tycktes snart inte få nog av hennes rena, kristallklara röst.

  Under åren som gått har hon sjungit med storheter som ovan nämnde Domingo, Sting, Celine Dion, Charles Aznavour, Neil Sedaka, rapstjärnan Warren G, The Chieftains och Josh Groban för att nämna några. Många unga stjärnskott går vilse, förförda av framgång och applåder – men Sissel står stadigt nu som då.

  – Jag kom tidigt in i en vuxenvärld där jag fick lära mig att fatta beslut och ha åsikter.
  Bild 1289346
  13 år gammal gjorde Sissel TV-debut och norrmännen älskade tjejen med den kristallklara rösten.

  – Men det var aldrig något problem, säger hon och slår ut med händerna. Jag har nog alltid haft bra självförtroende och en stark magkänsla för vad som är rätt.

  Och en Gudstro, tillstår hon. Som bara funnits där så länge hon kan minnas. Trots att ingen i familjen Kyrkjebö gick i kyrkan eller ens talade om Gud.

  – Den har bara funnits där. Kanske har den del i den trygghet jag känner, att jag har en ro. Min farmor Inga var också troende men vi pratade aldrig om det…

  Måhända är det hemligheten bakom hennes stoiska lugn på scen, hur hon obehindrat sjunger på TV-sända prinsessbröllop, OS-invigningar, fredsprisgalor och i Carnegie Hall i New York. Utan att missa en ton eller trassla in sig i låttexter?

  – Jag tänker aldrig på att miljoner människor tittar eller att det är högtidligt. Jag är som tryggast när jag står på scen för jag gillar det jag gör. Sedan är det bra med adrenalin, att känna "litt" spänning inför ett framträdande. Jag måste vara så pass nervös att jag skärper mig. Man får aldrig göra fel, säger hon och de mörka ögonen blir med ens mörkare. Allvarliga.

  Präktig perfektionist
  Hon tittar plötsligt på sina fingrar som börjat skimra i ljusblått. "Det är mina nye byxor som färgar av sig. Eller brallor, som jag lärt mig att ni säger". Skrattet är tillbaka. Inte den reaktion man kunde förvänta sig av någon som mellan hyllningarna kallats stenhård perfektionist. En präktig sådan dessutom.

  I gamla norska pressklipp kan man även läsa hur recensenter ondgör sig över att Sissel "kler sig ofikst", (klär sig för slafsigt) och att hon är "klossete", på scen. (Rör sig utan elegans.) Sissel ler och slår ifrån sig:

  – Jag kan "ikke" vara någon annan än den jag är. Perfektionist? Jag vet "ikke"… Det måste vara en viss balans, inte helt ostrukturerat. Jag har en hustavla med texten: "My house is clean enough to be healthy and dirty enough to be happy". (Mitt hus är tillräckligt rent för att vara hälsosamt och tillräckligt smutsigt för att vara trivsamt.)

  Mina föräldrar fick den när de gifte sig och nu hänger den hemma hos mig. Jag gillar den, det måste finnas balans…

  Fyrtio år fyllda har hon redan fått uppleva mer än vad många artister ens kommer i närheten av. Nya stjärnor ploppar upp, brinner och slocknar. Men mitt i bruset står Sissel från Bergen, stadig som ett isberg i havet, tidlös och drottninglik. Men vad drömmer hon själv om i allt detta? Finns det något kvar att längta till?

  – Drömmar för mig är något som flyttar sig hela tiden, säger hon och stryker sig över sina ljusblå fingrar. Jag vill se det som att något alltid väntar på mig. Det är som att gå på en stig och plocka upp vackra stenar på vägen. "Å, där är en… Och där är en, och där är en till!" När jag spelade in skivan med Odd Nordstoga… Det var precis en sådan vacker sten på vägen!

  Hon ler lite generat och sträcker ut sina långa ben på fårskinnsfällen framför brasan.

  – Jag har varit otrolig "heldig" – vad säger man på svensk? Lyckosam? Jag har haft tur i mitt liv. Jag har varit väldig "heldig".

  Bild 1289347 Bild 1289348

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!