• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Julmarknad på Tjolöholm - bland tomtar och troll!

  Nu, veckorna före advent, börjar känslan pirra i kroppen – den härliga längtan efter jul. Om det känns lite tidigt att plocka fram tomtar och adventsljusstakar så kan man stilla sin lystnad med att gå på julmarknad!

  Bild 1289321
  Ulla Brotschi, till höger, står på marknad 150 dagar om året och säljer varma schweizermandlar. Eva Berndtsson hjälper till, trots ryggskott. – Julmarknaden vill jag inte missa, säger hon.

  På Tjolöholms slott i Fjärås söder om Göteborg, är det varje år stort julfirande helgen före första advent. Under fem dagar inbjuds till slottsjul med pepparkaksdoft, gnistrande granar, rödklädda tomtar och vackert konsthantverk. Precis som det ska vara.

  Men slottet bjuder också spännande, modern historia. Den kan besökarna ta del av under julmarknaden, då gamla slottsfrun går igen!

  För plötsligt står hon framför oss, Blanche Bonde, född Dickson. Hon är som kliven ur tidigt 1900-tal i bredbrättad hatt, elegant cape och matchande lång kjol.

  – Ni ska känna er hjärtligt välkomna, säger hon med en vänlig nick, när hon hemtamt rör sig bland de många julmarknadsbesökarna.
  Bild 1289322
  Köpmannen James Fredrik Dickson, med anor från Skottland, och hans hustru Blanche lät bygga Tjolöholms slott. Det stod färdigt 1904.

  Att det är slottsguiden Petra Svensson som klätt ut sig till grevinnan Bonde, gör ingenting. Det känns ändå äkta när hon poserar framför den sex meter höga silvergranen som står i slottshallen, precis som den gjorde när Blanche och Carl Bonde och deras fyra söner firade jul på Tjolöholms slott vid förra seklets början.

  Som julmarknadsbesökare blir man nyfiken att se sig om i det vackra Tudor-slottet. Så när julkaffet är urdrucket, de handstöpta ljusen och karamellstrutarna inhandlade, känns det spännande att följa med på en guidad slottsvandring som tar oss hundra år bakåt i tiden.

  Slottet är fyllt med dåtidens modernaste bekvämligheter. Badrummet har både dusch och nedsänkt badkar. Dessutom en fotogendriven hårtork!

  Redan när slottet stod inflyttningsklart år 1904 fanns här centralvärme. Radiatorerna är dolda bakom eleganta träpaneler.

  Och tänk att familjen städade med en elektrisk dammsugare i början på 1900-talet! Den ett ton tunga skapelsen drogs av hästar och de tjocka slangarna stacks in i rummen genom slottsfönstren.
  Bild 1289323
  Gammaldags gran i sin rätta miljö!

  Idag är det populärt att hålla fest eller gifta sig på slottet och sedan 1987, då Kungsbacka kommun tog över Tjolöholms slott och lät det ägas av en stiftelse, hålls här alltså traditionell julmarknad.

  – Då kommer drygt 15 000 människor från stora delar av Västsverige, säger Magdalena Kasper. Hon är intendent på slottet och berättar att förberedelserna börjar redan ett år i förväg.

  I gamla vagnsmuseet, där de stiliga vagnarna fortfarande står kvar, säljs marsipan och andra godsaker. Magasinet har tömts på säd för på julmarknaden säljs här konsthantverk och närproducerade godsaker som pepparrot och grönkålsknäcke.

  Och i manegen, där hästarna förr tränades för dressyr, säljs bland annat Fjäråskakan, en lokal specialitet och populär till dopp i grytan.

  Tjolöholms slott är en spännande blandning av nostalgi och moderniteter. Det märks inte minst på julmarknaden. I slottshallen sitter tomtefar vid den sprakande brasan och tar emot barnens önskelistor.
  Bild 1289324
  Hemmets Journals reporter Madeleine Walles passar på att lämna sin önskelista till tomten, Lars Norman.

  Men varje hel timma dyker en modernare kollega upp på slottets tak. Han kastar ut godis till barnen på slottsbacken, innan han via ett rep tar sig nerför fasaden. En klättertomte á la 2000-tal!


  Bild 1289325
  Tomas Axelsson säljer handgjorda troll som alla har namn.

  Bild 1289326
  I herrummet, med utsikt över Kungsbackafjorden, har Elinor Krabbe sålt sina tomtar i cirka 20 år.

  Bild 1289327
  Maj-Britt Nordström syr dukar i hardangersöm och ställer ut på julmarknaden för första gången.

  Bild 1289328

  Carina och Anders Bergfeldt har stöpt vackra ljus som säljs i Manegen.

  Bild 1289329
  Fjäråskakan är en populär, lokal specialitet som bakas av bland annat Karin Carlsson.

  Bild 1289330
  Slottsfrun Blanches arbetsrum. Härifrån skötte hon sin livsuppgift, Tjolöholms slott.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!