Kan medicinerna påverka min diabetes?

Har diabetes typ 2 och undrar om mina mediciner påverkar sockret då dessa innehåller bland annat laktos, xylitol, fruktsocker och laktosmonohydrat. Jag tar Felodipin, Salures,...

Har diabetes typ 2 och undrar om mina mediciner påverkar sockret då dessa innehåller bland annat laktos, xylitol, fruktsocker och laktosmonohydrat. Jag tar Felodipin, Salures, Levaxin, Xerodent och Probis.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Av dina mediciner är det framför allt Salures som kan påverka ditt blodsocker. Salures innehåller ämnet tiazid som har en blodtryckssänkande och svagt vattendrivande effekt i kroppen. Det är ett relativt vanligt val av läkemedel mot högt blodtryck eftersom det har en välbeprövad blodtryckssänkande effekt med relativt få biverkningar. Den används i dag huvudsakligen i kombination med andra blodtryckssänkande läkemedel, i ditt fall Felodipin.

 

De som har eller ligger i riskzonen för åldersdiabetes kan få högt blodsocker av Salures. Det är mycket liten risk att förvärra en diabetes vid den lägsta styrkan på 2,5 mg, men om man tar högre doser ökar risken. Det tycks vara särskilt i början av behandlingen som blodsockret kan påverkas och sockernivån brukar sedan stabiliseras.

 

Ibland finns denna typ av läkemedel i kombination med andra aktiva läkemedel mot högt blodtryck i en gemensam tablett. Då har den en mycket bra tilläggseffekt genom att stärka blodtryckssänkningen utan att man behöver använda högre doser av andra blodtryckssänkande läkemedel, vilka kan ge besvärliga biverkningar.

 

Salures innehåller också mjölksockret laktos som bindemedel. Det handlar om så små mängder att det inte innebär något problem för personer med laktosintolerans. Men det är inte den mycket lilla mängden av detta som påverkar blodsockret att bli högt utan den aktiva komponenten tiazid i läkemedlet.

 

De flesta mediciner på marknaden innehåller vanligen stärkelse och laktos (mjölksocker) som utfyllnadsmedel för att tabletten ska få lämplig storlek. Dessutom är de oftast överdragna med socker eller något annat ämne som skyddar mot luft, fuktighet och ljus eller obehaglig smak. Tabletter som är överdragna med ett sådant skyddande hölje kallas dragerade. Av de sockerarter som du nämner så är xylitol det som påverkar sockerbalansen minst. Det tas upp så långsamt i tarmen att det inte påverkar diabetes.

 

Laktos och fruktsocker omvandlas till vanligt socker i kroppen, men i dessa små mängder som kan finnas i tabletter ska det normalt inte påverka sockerbalansen i kroppen och därmed inte din diabetes. Det innebär dock inte att det är helt uteslutet att det hos mycket känsliga individer kan påverka sockerbalansen och man bör diskutera detta med sin läkare.

Scroll to Top