Brodera sötaste igelkottarna!

Finns det något sötare än en nyvaken igelkott? Skapa dina egna sötnosar i takt med att de börjar komma fram i trädgårdar och parker. Pynta byxfickan eller sy en tehuva och dekorera med en broderad liten filur.

Brodera sötaste igelkottarna!
Den värmande tehuvan pryds med en broderad igelkott. Det piggar upp!

Te- eller kaffehuva med broderad igelkott

Mått: Huvan mäter 31 x 30 cm och broderiet mäter 6,5 x 5 cm.

Du behöver: 50 cm bomullstyg, 50 cm volymmellanlägg, liten rest av ljusbrunt eller grått bomullstyg, vlisofix, DMC moulinégarn i färgerna 04 (varm grå), 310 (svart), 451 (grå), 436 (gyllenbrun), 844 (grå) och 3371 (mörkbrun), ECRU, självupplösande skräddarpenna, broderbåge.

Mallarna hittar du längre ner.

Gör så här:

Rita av motivet efter mallen. Överför bilden av igelkotten på vlisofix (kom ihåg att spegelvända). Klipp ut vlisofixen med en bred sömsmån runt igelkotten och fäst på avigsidan av en ljusbrun eller grå tygbit. Klipp ut noga och dra bort pappret från baksidan. Stryk på igelkotten på det tyg du vill brodera på. Lägg mallen på en bit hopvikt tyg och stick hål längs linjerna på kroppen och vid ögat med en stoppnål. Placera mallen på den faststrykta kroppen och pricka igenom hålen med en självupplösande skräddarpenna.

Brodera de mörka taggarna med schattersöm och två deltrådar i nålen. Brodera de ljusa taggarna med en deltråd i nålen, inemellan de mörka taggarna.

Brodera örat med plattsöm och tre deltrådar i nålen och de gyllenbruna partierna med schattersöm och en deltråd i nålen. Använd samma teknik på huvud, underkropp och tassar. Ögat och nosen broderas med plattsöm och tre deltrådar i nålen. Pressa broderiet från avigsidan.

Tips! Lägg stygnen i ­samma riktning som är ritat på mallen. Det ger bilden bäst djup och ­perspektiv.

Sy huvan: Rita upp mönstret till huvan efter skissen (mönstret inkluderar 1 cm sömsmån). Sy med 1 cm sömsmån och pressa sömmarna allt eftersom. Klipp ut två yttertygdelar, den ena med broderiet av igelkotten på, två innerdelar samt två delar i volymmellanlägg. Lägg volymmellanläggen på avigsidan av de två ytterdelarna och sy ihop dem längs den undre kanten räta mot räta med var sin innerdel.

Vik ut ytterdel och innerdel till långa rektanglar med rundning i varje ända och sy ihop dem räta mot räta. Se till att de möts precis där ytterdel och volymmellanlägg är hopsydda. Lämna en öppning överst i innerdelen att vränga igenom. Vräng och sy igen öppningen.

Tips! Gör ev en liten ­öppning i toppen av huvan om du ­använder press­kanna.

Brodera sötaste igelkottarna!
Schattersöm ger djup i motivet.
Brodera sötaste igelkottarna!
Vem vill inte ha en söt igelkott i fickan?

En igelkott i byxfickan

Mått: 3 x3 cm.

Du behöver: Mönsterpapper, DMC moulinégarn i färgerna 04 (varm grå), 310 (svart) och 3371 (mörkbrun), ECRU, BLANC, självupplösande skräddarpenna, broderbåge.

Se mall nedan.

Gör så här:
Överför mallen till ett mönsterpapper. Stick hål längs alla linjer på kroppen samt ögon och öron med en stoppnål. Fäst mallen på byxorna och pricka igenom hålen med en självupplösande skräddarpenna. Brodera de mörka och ljusa piggarna med raka stygn ut från kroppen och en deltråd i nålen. Brodera huvud och kropp med schattersöm och en blandning av ECRU och BLANC med två deltrådar i nålen. Placera stygnen som mallen visar. Brodera öron och tassar med plattsöm och tre deltrådar i nålen.

Brodera ögon och nos med plattsöm och tre deltrådar i nålen. Brodera 3–4 morrhår med raka stygn ut från nosen med en deltråd i nålen. Pressa broderiet från avigsidan.

Brodera sötaste igelkottarna!
Klicka för att förstora.
Scroll to Top