Kan ögoninfektionen gå bort av sig själv?

Jag har ett litet problem. Min rottweiler-hane på 2,5 år fick problem med ögonen för någon vecka sedan. Vi åkte till veterinären och detta blev...

Kan ögoninfektionen gå bort av sig själv?
Jag har ett litet problem. Min rottweiler-hane på 2,5 år fick problem med ögonen för någon vecka sedan. Vi åkte till veterinären och detta blev en dag som jag sent kommer att glömma. Vi var fyra personer som fick hålla i min 48-kilos älskling och veterinären satte två munkorgar på min söta lilla kille som för första gången inte var så söt i mina ögon. Veterinären fick absolut inte komma med något lyse eller droppar i dessa guldbruna ögon. Till slut valde han att söva hunden för att överhuvudtaget kunna se vad som var fel. Hunden fick diagnosen akut purulent konjunktivit. Men jag fick aldrig detta förklarat för mig vad detta var.

När hunden vaknat och vi åkte hem fick jag med mig ett recept på ögondroppar som vi skulle droppa två gånger dagligen i vardera öga. HA! Vilket skämt! Jag kommer inte ens i närheten av hans ögon med denna lilla tub. Försökt från alla håll, men efter den traumatiska upplevelsen hos doktorn förstår jag min vovve.

Nå ja, för att komma till punkt; är detta något som kan gå över av sig själv eller måste vi gå tillbaka till den veterinären för att få någon annan sorts behandling?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Akut purulent konjunktivit betyder att han fått en varbildande inflammation i ögats bindhinnor. Den kan komma på grund av en irritation eller infektion i ögat. För att utesluta svårare skador på ögat som kan leda till blindhet bör hornhinnan färgas och kontrolleras noggrant.

Att på kort håll stirra rakt in i ögonen betyder tyvärr på hundspråk att man provocerar och utmanar. Många hundar tolererar detta bra, men andra svarar upp med ett gruffande och i sämsta fall ett utfall. När du försökt få i salva har du märkt hur svårt det är att hålla fast 48 kg rottweiler. Munkorg måste därför användas på hundar som inte kan hållas fast, både på 48-kilos och små hala “ålar” på 3 kg.

Om din hund blir stressad vid nästa veterinärbesök kan du be att han får en lugnande spruta i ett tidigare skede.

Vid ytliga ögonproblem är lokalbehandling bäst. Tabletter kan ges, men då behandlas hela kroppen med mediciner – när det bara är några kvadratcentimeter slemhinna som behöver preparatet.

Det är viktigt att du får titta din hund i ögonen ordentligt, nästa gång kan han ha fått en tagg i eller en annan skada.

Träna din hund till att sitta stilla med huvudet. Låt det ta tid och beväpna dig med mycket godis. Som nästa steg får du pilla med ögonlocken och slutligen även ge salva. (Ge inte direkt på hornhinnan, utan på insidan av nedre ögonlocket.)

Många bindhinneinflammationer läker snällt av sig själva på 2–3 veckor. Gör den inte det så kontakta veterinären igen.

Scroll to Top