Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm

Julen är den tid på året då den populäre ­trädgårdsprofilen Karl Fredrik kan koppla av och njuta av umgänget med sina närmaste. Och självklart pyntar och dukar han med både grönt och blommor.

Karl Fredrik Gustafsson

Ålder: 35 år.
Familj: Sambon Petter Kjellén, 39, och hunden Hamlet, 6, som är av rasen gammel dansk hønsehund, och katterna­ ­Leopold och Jan Conny.
Bor: På gården Eklaholm utanför Löderup.
Gör: Florist och trädgårdsmästare.

Det snöar lite lätt och de små flingorna lägger sig som puder på axlarna när Karl Fredrik och hans sambo Petter hälsar välkomna till Eklaholm utanför Löderup. Utomhus är det lite råkallt som det kan vara i Skåne så här års, men hemma hos Karl Fredrik och Petter är det varmt och skönt. I köket sprakar vedspisen hemtrevligt och det doftar nybakade pepparkakor.

– Det är i det här rummet som det är varmast när det blåser kalla vindar på Österlen, säger Karl Fredrik.

Han älskar julen och börjar i god tid varje höst planera för högtiden. Kanske lite paradoxalt för en man som vi annars mest förknippar med sommarblommor och den varma årstiden. Men för Karl Fredrik är det helt naturligt.

Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm
Förutom fem olika glas dukar Karl Fredrik med tre uppsättningar bestick. Den gröna tallriken används som undertallrik. Varmrättstallrikarna är vintageporslin från Karlsbad.

– Jag skulle vilja säga att jultiden kanske är den tid på året då vi behöver pynta som mest med blommor och blad eftersom det är så mörkt och visset utomhus, säger han.

På det stora franska lantbordet i köket har Karl Fredrik dukat till en klassisk jullunch.

Till varje kuvert har han satt fram fem olika glas och tre uppsättningar bestick.

– Vi börjar med lax och gravlaxsås och olika sillar som jag själv lägger in, som senapssill och brantevikssill.

Till det brukar jag även ha riven parmesanost. Det varma består av köttbullar, Janssons frestelse, revbensspjäll av lamm och olika sorters kål.

– Sedan blir det lite ostar, gärna lokala ostar från Skåne, och som dessert blir det flamberade fikon med lättvispad grädde och lite cointreau. Fikonen plockade jag här på Eklaholm i slutet av oktober.

Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm
I salongen är allt förberett för en riktigt mysig jul på Eklaholm. På spiselkransen har Karl Fredrik hängt julstrumporna.

På varje tallrik har Karl Fredrik placerat en linneservett som han dekorerat med en olivkvist nerstucken i servettringen. Kvistarna kommer från det 800 år gamla olivträd som Karl Fredrik lät hämta hem från Spanien och planterade på innergården.

– Jag älskar grönt. Det är skönt. Efteråt hoppas jag att mina gäster tar med sig olivkvistarna hem. Det betyder tur.

– Men man behöver inte använda olivkvistar om man inte kan få tag i det. Det går lika bra med eukalyptus, murgröna eller kryptomeria.

De gröna kvistarna matchar de marockanska tallrikarna ur Eklaholmsserien som han använder som undertallrikar.

Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm
Inget sätter stämningen som levande ljus.

På bordet har han dessutom placerat ut tallrikar som han dekorerat med kuddmossa, röda juläpplen, små torkade granatäpplen och avbrutna röda rosor.

– Det känns lite lyxigt att bryta av blommorna, men jag använder mig bara av rosor som redan är utslagna och som jag njutit av i en vas under en vecka. De håller utan problem en hel dag på bordet och om man vill kan man sedan lägga dem i ett vattenbad. På så vis får man ytterligare lite glädje av dem.

Blommor i röda och vita nyanser är ett genomgående tema i juldukningen. På vedspisen har han gjort ett litet blomsterarrangemang med mossa, rosor och amaryllis i en keramikskål från Italien.

Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm
Rosenbad i badkaret som Karl Fredrik hämtat hem från Marrakech i Marocko. Till badet använder han gärna rosor som stått några dagar i en vas och som börjar bli lite trötta.

– Rosorna sätter jag i en liten glasburk med vatten för att de ska hålla längre. Ett knep för att få amaryllisblommorna att hålla är att sticka en nål genom stjälken, strax under klockorna. Det gör man för att inte den luft som finns i stjälken ska hindra den från att suga i sig vatten.

I jularrangemanget har Karl Fredrik valt flera olika sorters amaryllis: vita ‘Denver’, mörkröda ‘Mandel’, polkagrisfärgade ‘Minerva’ och röda ‘Red Lion’ och ‘Olaf’. De röda rosorna är vanliga snittrosor och utöver mossan har han använt kvistar av kungsgran och torkade dadlar som dekoration.

Titta in hos Karl Fredrik – så julpyntas det på Eklaholm
I stenurnan på det engelska sandstensbordet har Karl Fredrik planterat julrosor. För att få dem att hålla längre har han klippt av bladen och en gång i veckan lägger han på isbitar.

I hallen står ett vackert arrangemang med julrosor i en stenurna.

– För att få julrosorna att hålla längre har jag tagit bort bladen och försökt efterlikna deras naturliga utomhusmiljö. Därför lägger jag istärningar runt dem en gång i veckan och vattnar dem med iskallt vatten. Det ska man också göra om man tar in cyklamen.

Men det vore inte en riktig jul hos Karl Fredrik om det inte fanns något “fluff-fluff” bland juldekorationerna – ett uttryck som han blivit känd för efter det populära trädgårdsprogrammet Karl Fredrik på Österlen i TV4.

– Den här buketten är fluffig, säger han och håller upp den lilla julbuketten med röda rosor och den vita amaryllisen ‘Denver’. Den är som en gräddbakelse med det vita och röda i allt det gröna.

Scroll to Top