Inkallningsträning med valpen

När jag tränar inkallning med min valp, brukar jag springa iväg, medan hustrun håller valpen, sedan vänder jag mig om och håller välkomnande ut armarna....

När jag tränar inkallning med min valp, brukar jag springa iväg, medan hustrun håller valpen, sedan vänder jag mig om och håller välkomnande ut armarna. Men valpen verker mest reserverad och kommer till mig mycket motvilligt. Gör jag något fel?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Inkallning där föraren strävar framåt, slår ut med händerna och gör sig stor funkar sällan. Det är inte alls säkert att hunden uppfattar det som en välkomnande gest! Vi människor gör det nog, men inte hundar! Tvärtom, är det troligt att valpen kan bli rädd, uppfatta det som en hotsignal och drar sig för att komma. Om du i stället låter din fru hålla valpen medan du springer iväg och i stället för att vända dig om, så sätter du dig på huk med ryggen mot valpen innan hon släpper. Då har du vänt bort den sida som kan visa hot och dessutom gör du valpen nyfinken på vad det egentligen är du håller på med. Glöm inte att berömma mycket när valpen kommer fram!

Scroll to Top