Hur ofta måste hunden rastas?

Hur ofta måste hunden egentligen rastas? Vi har inte skaffat hund ännu, men är riktigt sugna på att skaffa en. Problemet är att vi jobbar...

Hur ofta måste hunden egentligen rastas? Vi har inte skaffat hund ännu, men är riktigt sugna på att skaffa en. Problemet är att vi jobbar båda två och hunden kommer att få vara ensam kanske åtta timmar om dagen. Skulle det fungera? Blir det bättre om vi också skaffar till exempel en katt som sällskap till hunden? Då är den ju inte ensam!

Hundvetare Hans Norling svarar:

Enligt gällande lagstiftning får inte en hund lämnas ensam mer än sex timmar och då spelar det ingen roll om den har sällskap av något annat djur. Själva har vi satt gränsen fyra timmar och den håller vi stenhårt. Hur ofta hunden måste rastas är individuellt, men minst ett par gånger om dagen. Vi går med våra fyra gånger om dagen, varav en runda är riktigt lång. Dessutom bör promenaderna kompletteras med  något som aktiverar hunden, exempelvis ett spår. I många kommuner finns det små företag som specialiserat sig på att hjälpa folk med rastning av hundar. Hör runt i zoo-butiker på din ort om det finns något sådant i din kommun, då det kan vara en lösning för er.

Scroll to Top