Ryck i koppel bra metod?

Vi har precis skaffat en valp, en flatte (flatcoated retriever) , som bott hos oss ett par månader nu. Sambons pappa, som haft många hundar...

Vi har precis skaffat en valp, en flatte (flatcoated retriever) , som bott hos oss ett par månader nu. Sambons pappa, som haft många hundar i sitt liv, har visat hur man ska handskas med hunden i kopplet. Han säger att kopplet är en förlängning av armen. Han rycker och knycker i kopplet när han går med hunden och jag tycker inte det ser så kul ut. Pigge har ofta svansens mellan benen då han går med honom. Är det en bra metod att rycka i kopplet för att få hunden att gå fint?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Nej, jag tycker inte att det är en bra metod att i tid och otid rycka i kopplet. Visst kan det vara bra i en nödsituation, men inte under de vanligt promenaderna och inte under träning. Jag tycker att man ska lära hunden att gå fint i kopplet, d v s slakt hängande, genom att belöna och uppmuntra när det går så som vi önskar. Du kan träna det med hjälp av godis. När hunden börjar dra, stannar du och inväntar tills den tar kontakt med dig. Då lockar du in den i den position du vill ha den i och belönar där (förstärker rätt position). Jobba på så, så kommer du att få en hund som har en viftande svans, i stället för att ha den mellan benen! Det handlar alltså om positiv förstärkning! Ryck i kopplet har motsatt verkan.

Scroll to Top