Har katten dåligt immunförsvar?

Min kastrerade honkatt, 9 år, fick för ett tag sedan ett stort hårlöst sår framför ena örat. Det var rivmärken i såret. Vid kontakt med...

Min kastrerade honkatt, 9 år, fick för ett tag sedan ett stort hårlöst sår framför ena örat. Det var rivmärken i såret. Vid kontakt med veterinär blev hon ordinerad kortison tills såret hade läkts (vilket det gjorde på två veckor). Veterinären tog inte några prover men påstod att katten med hundra procent säkerhet har dåligt immunförsvar och att sår kan komma tillbaka senare. Katten är utekatt och äter därmed möss men får även torrfoder från affären av mig. Hon rekommenderades även medicinskt foder från veterinärstationen.

Mina frågor: Hur kan veterinären utan prover veta att hon har dåligt immunförsvar? Hur kan hon som lever så naturligt ha dragit på sig dåligt immunförsvar? Måste jag fortsättningsvis köpa medicinskt foder från veterinärstationen?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Veterinären bedömde sannolikt att såret var ett eksem av “eosinofil typ” – vanligt hos katt. De behandlas med kortison och uppstår oftast utan känd anledning. Eosinofila sår betyder INTE att katten har dåligt immunförsvar generellt, däremot kanske immunförsvaret reagerar felaktigt just vid eksemet.

Utan provtagning (biopsi) kan man inte slå fast att det rör sig om ett eosinofilt sår. Kommer det tillbaka (eksemen går ofta i skov) kan diagnosen övervägas.

Medicinska lågallergifoder testas gärna på katter som har återkommande/ständiga problem med eksem för att se om foderallergi kan vara orsaken. På din beskrivning låter det inte alls som att du bör fortsätta med specialfoder.

Scroll to Top