Knep att få hunden sluta skälla

Hur kan man få hunden att sluta skälla mot andra hundar? Säga något negativt “tyst”, eller bara lugna hunden? Hundvetare Hans Norling svarar: Att ge...

Hur kan man få hunden att sluta skälla mot andra hundar? Säga något negativt “tyst”, eller bara lugna hunden?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Att ge ett skarpt “tyst” fungerar bara om hunden är tränad att förstå ett sådant kommandoord. Om den inte vet vad det betyder, kan den uppfatta det som att också flockledaren “skäller” och följden kan då bli att hunden tar i ännu mer, eftersom den då skäller tillsammans med sin “chef”. Då är det bättre att försöka lugna hunden och ta den bort från det som gör den så upprörd att den måste skälla.
Det är svårt att lära ut “knep” utan att ha träffat hunden. Men jag har med egna hundar fått dem att sluta skälla, genom att ge ett milt obehag. I mitt fall har jag haft ett kastrullock till hands och varje gång hunden skällt, har jag släppt det i golvet. Hunden tycke det var läskigt och kopplade snabbt samman oljudet med det egna skällandet. Det gjorde att han slutade skälla i tid och otid. Samtidigt lärde jag in kommandoordet “tyst”.
Jag tycker dock det är ok om hunden med ett eller annat skall talar om när det kommer någon i ytterdörren. Det är hundens uppgift att tala om för resten av flocken att något är på gång!

 

Skällande hund. Foto: Hans Norling

Scroll to Top