När kan man börja cykla hunden?

När får man ut och springa/cykla med hunden? Hur kan man lära en hund att spela död? Finns det några roliga trix man kan göra?...

När får man ut och springa/cykla med hunden?

Hur kan man lära en hund att spela död? Finns det några roliga trix man kan göra? Vilka i så fall?

Hundvetare Hans Norling svarar:

En hund är egentligen inte riktigt vuxen förrän den är 3 – 4 år gammal. Men benstommen har förstås växt färdigt innan dess. Det varierar mellan olika raser och framförallt storlekar. Mindre raser mognar fortare än de större. Jag tycker att när det gäller jogging och cykling måste man använda sitt sunda förnuft och hela tiden hålla uppsikt på hunden. Vid minsta tecken på att den inte mår bra av aktiviteten ska den avbrytas.

Lite lätt joggning kan man börja med när hunden tydligt kan koordinera sina rörelser och lätt följa med. Men som sagt, avbryt om den visar tecken på att inte må bra!

Cykling bör du vänta med! Det är dock ok att börja tidigt att vänja hunden att följa med cykeln, så den inte blir rädd för den. Skaffa t ex en springer, så att den på ett säkert sätt kan vara kopplat till cykeln!

Att lära hunde spela död gör man precis som vid annan inlärning, d v s förstärk det beteende du vill ha med godis och beröm. Börja med att lägga hunden, t ex på sidan och belöna där. Lägg sedan på kommandot “spela död” och belöna när hunden ligger stilla i rätt position. Förläng sedan tiden mellan att beteendet utlösts och till att du belönar!

Det finns massor och åter massor av roliga trick du kan lära din hund. Att gå igenom dem här blir för långrandigt. Men det finns böcker, säkert på biblioteket, som tar upp sådna trick. Du kan också söka på internet, där det finns massor att hämta.

En Springer, eller liknande anordning, är mycket bra och säkert när man vill cykla med sin hund. Foto: Hans Norling

Scroll to Top