Hur lugna en upphetsad vovve?

Kan du ge tips på hur man kan lugna en mycket upphetsad hund? Hundvetare Hans Norling svarar: Det beror lite på vad som hetsar upp...

Kan du ge tips på hur man kan lugna en mycket upphetsad hund?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Det beror lite på vad som hetsar upp den! Är det en annan hund, som är för nära, tycker jag man ska låta den egna hunden slippa den närheten och flytta på sig. Väl när avståndet ökar kan man försöka lugna hunden, genom avledning. Det innebär att du vänder hundens uppmärksamhet från det som hetsat upp den till något intressantare, något som du och hunden gör tillsammans, exempelvis ett lydnadsmoment, eller något annat som du vet att hunden kan och som den tycker är roligt att göra tillsammans med dig. Är den upphetsad utan synbarlig anledning kan du försöka med “lugna händer”, d v s du sätter dig bakom din hund, som bör sitta, placerar båda dina händer, tungt och tryggt på dess bringa och talar lugnande till den.

Men det bästa är förstås om du kan klura ut vad anledningen till att den stressar upp sig är och lugnt och stilla hjälpa den att avreagera på detta.

Scroll to Top