Hur träna höftmusklerna

Jag har en blandis (schäfer, labrador, korthårig collie) på 6 år. Jag har ett problem med honom, han går inte i inomhustrappor, ute är det...

Jag har en blandis (schäfer, labrador, korthårig collie) på 6 år. Jag har ett problem med honom, han går inte i inomhustrappor, ute är det inget problem. Varje gång, som jag försöker att få honom att gå i trappan sätter han sig i ett hörn och så kissar han på sig, så nu har jag slutat att få honom att gå i trappan. Vad kan jag göra för att få honom att gå i trappan? Jag skulle oxå vilja få tips hur man bygger upp muskler runt höfterna?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Det där höftmusklerna är lite vanskligt… Har hunden problem med höfterna? I så fall bör du i första hand konsultera en veterinär och få råd hur och hur mycket du ska träna. Om hunden är fullt frisk i höfterna kan till exempel löpning i uppförsbackar, gärna i sand, vara bra träning. Även simning är bra och skonsamt. Men en hund som är fullt frisk och som får allsidig motion behöver knappast specialträna höfterna.

Ofta är det ju så att inomhustrappor är öppna, d v s det går att se igenom varje trappsteg och det verkar som om just detta är skrämmande för vissa hundar. Vi brukar träna det här på de valpkurser jag har och då handlar det om att hjälpa hunden komma över obehaget genom att belöna och berömma för varje trappsteg den går. Börja med att få hunden sätta upp framtassarna på första trappsteget och belöna. Gör det många gånger. Gå sedan vidare och försök få upp den också med bakbenen och belöna. Träna genom att ta ett steg i taget och gör det hela positivt!

Att springa eller gå uppför i till exempel ett gammalt grustag, lär vara bra träning för höftmusklerna.

Foto: Hans Norling

Scroll to Top