Tolkar jag hundens signaler rätt?

Jag tog hand om en keeshond i maj, som bott hos ett par med en orvtjarka. Min hund har antagligen blivit nedtryckt i sitt treåriga...

Jag tog hand om en keeshond i maj, som bott hos ett par med en orvtjarka.

Min hund har antagligen blivit nedtryckt i sitt treåriga liv, samt misskött på så sätt att han fått sitta bunden såpass mycket att pälsen helt var avskavd på halsen. Ingen som helst pälsvård har han fått under 2,5 år.

Efter fem veckor tillsammans, blev han sjuk. Han fick hotspot (fukteksem) och eftersom pälsen var totalt undermålig, så rakade sjukhuset honom.

Nu är han frisk och trygg hos mig. Nu har vi träffat andra hundar och leker i inhägnader.

Men jag är rädd att han inte är så bekväm med detta. Jag vet inte hur jag skall tolka hans beteende. Han har i dag träffat en kille på åtta månader, som är lika stor som honom, denna svarta hund vill gärna dominera honom. Han ställer sig på baken och även fram, han vill busa och skojbitas. Min hund verkar tålig och låter honom hållas, men till slut säger han ifrån. Min fråga är: Tycker han illa om det som pågår? Eller är han en cool kille som hanterar detta som en vuxen hund?

Det skall tilläggas att han blev kastrerad eftersom hotspoten satte sig på hela pungen och då det är ont om plats mellan låren torkade inte eksemet ut. Snälla ge mig ett tips. Jag har film på när de leker och har kul. Men jag blir oerhört rädd att jag misstolkar hans signaler. Min hund kan ge sig iväg ifrån de fyra hundar han lekte med idag. Och gick sin egna väg. Blev orolig att han inte fick vara med de andra. Eller om han var stark och gick sin egen väg ett tag.

Hundvetare Hans Norling svarar:

Din hund verkar ju hantera det här med den yngre hunden mycket bra! Egentligen är det ju oförskämt av en yngre hund att “rida” på en äldre. Men det är bra att din hund säger ifrån när det blir för mycket. Jag tror att han nog tycker det är ganska kul, tills det går för långt och då avbryter han. Det är bra! Han verkar alltså hantera det på ett normalt sätt.

Det där med att han lämnar hundgänget kan helt enkelt bero på att han tröttnade på deras sällskap. Om det hade varit så att de gaddat sig samman mot din hund, vilket jag har svårt att tro, så skulle du helt säkert ha märkt det.

Mitt råd till dig, är att du försöker hitta en lämplig kurs att gå, till exempel en vardags/allmänlydnadskurs. Kolla med närmaste brukshundklubb och anmäl dig. Bland mycket annat, så får man i en sådan kurs lära sig att tolka hundarnas språk och signaler. Det kommer att göra dig till en tryggare och bättre hundägare.

När du lärt dig att korrekt tolka det hunden säger, så kan du till exempel avbryta en pågående aktivitet innan den närmar sig en kritisk gräns och något obehagligt kan ta vid.

Scroll to Top