Vilka symtom ger juvertumörerna?

Min 10-åriga tik har konstaterats ha små juvertumörer och även ett antal fettknölar på olika ställen på kroppen. Veterinären menade att det inte var någon...

Min 10-åriga tik har konstaterats ha små juvertumörer och även ett antal fettknölar på olika ställen på kroppen. Veterinären menade att det inte var någon idé att behandla och gav henne upp till ett år att leva. Vad kan man vänta sig för symptom som visar att hon börjar känna av sin sjukdom? Än så länge har jag inte märkt något fel på henne.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Fettknutor (lipom) brukar oftast inte besvära hunden alls. Det är bara om de blir riktigt stora, sitter illa till eller om de stör benrörelserna. Många juvertumörer, som är små och hårda, kan lämnas på riktigt gamla tikar. Majoriteten av dem hinner inte maligniseras innan hunden somnar in på grund av ålderdom eller annan krämpa. Även om de skulle börja växa behöver de inte besvära henne så mycket. Blir juvertumörerna inflammerade börjar tiken att slicka på dem. Då får man bestämma sig för att antingen operera eller låta hunden somna in.

Scroll to Top