Varför får hunden “frispel”?

Jag har en kastrerad lagottohane på 7 år. I slutet av en timme till en och en halv timmes långpromenad, händer det, inte jämt men...

Jag har en kastrerad lagottohane på 7 år.

I slutet av en timme till en och en halv timmes långpromenad, händer det, inte jämt men ibland.

Han hoppar och drar, slår nästan volter, kastar med huvudet från sida till sida med med stor kraft, hänger i kopplet och är fullständigt okontaktbar. Skulle tro att han springer i väg om han skulle komma loss. Detta kan hålla i sig i fem minuter, sedan släpper det bara och han är sitt vanliga trevliga jag.

Kan inte säga hur ofta detta händer, då jag inte har honom dagligen, jag är “gamlamatte” och passar honom då och då. Nu har jag haft honom en vecka, fyra promenader inklusive en joggingrunda per dag. Dagens tredje promenad (4,2 km) hände det.

Han är dominant mot andra hundar, inte mot alla men många. Snäll och trevlig mot människor. Han är drar dock i kopplet.

Han nosar, spårar konstant, alltid nosen i backen, något som jag ser som typiskt lagotto. Han är på hunddagis till vardags. Dagisägaren/personalen har inga problem med honom. Han går långpromenad, eller joggar en gång om dagen med sin matte. Matte brukar också gå spårningskurser med honom.

Detta “frispel”/okontaktbarhet händer aldrig annars, bara i samband med promenad. Jag tror inte det händer vid en kort kisspromenad, utan det skall vara efter en lite längre promenad.

En tanke jag haft är att han känner en alldeles underbar doft han vill följa, och att han blir frustrerad över att inte få göra det.

 

Med vänliga hälsningar Else-Marie Palm

Hundvetare Hans Norling svarar:

Det kan vara så att han är uppe i höga varv efter att ha fått jobba, som gör att han får sina “frispel”. En grej värd att testa, är att varva ned honom efter långpromenader och joggingrundor. Det kan du göra genom att promenera sakta några minuter med honom och under tiden köra några lydnadsmoment, så han får något annat att tänka på. Du kan också stretcha/massera hans muskler. Det sistnämnda brukar vara mycket avstressande för hundar. Vi använder oss själva av den metoden när våra hundar jobbat hårt.

 

Hälsningar Hasse

Scroll to Top