Hur bra är hundens luktsinne?

Hur bra är egentligen hundens luktsinne? Jag har ju förstått att det måste vara fantastiskt, eftersom de kan följa ett spår och dessutom avgöra åt...

Hur bra är egentligen hundens luktsinne? Jag har ju förstått att det måste vara fantastiskt, eftersom de kan följa ett spår och dessutom avgöra åt vilket håll det går. Men går det att jämföra med något av våra sinnen? Jag har själv en liten cairnterrier och vill gärna börja spåra med honom. Skulle det fungera?

Karl B

Hundvetare Hans Norling svarar:

Jag börjar i slutet av din fråga. Det går absolut att träna spår med din ras. Min åsikt är att man kan köra spår med alla raser. Det är egentligen ingen större skillnad på förmågan att spåra hos olika raser. Däremot har man genom målinriktad avel skapat raser som har mycket stort intresse för att spåra och väldigt lätt att utlösa det beteenden. Men alla hundar har förmågan.
Ja, hundarnas luktsinne sannerligen fantastikt! Det är svårt för oss människor att föreställa sig hur hundar upplever sin luktvärld. Det närmaste vi kommer i en sådan jämförelse är nog vårt synsinne.
Vårt luktsinne är enkelt och primintivt i jämförelse med hundens. Vi har ungefär fem miljoner luktsinnesceller, medan hunden har 220 miljoner. Man kan göra en annan jämförelse också. Om vårt luktsinne har ett frimärkes storlek, så är hundens stort som en fotbollsplan.
Ytterligare en jämförelse: Om vi lagar en god köttgryta, så känner vi doften av just köttgrytan. Hunden känner lukten av kött, morötter, lök, grädde och så vidare. Den kan med luktsinnets hjälp identifiera samtliga ingredienser i rätten!
Så, ut i skogen med din hund!

 

Hälsningar Hasse

Scroll to Top