Hur ska hon bli av med fettpåsen?

Min hund är en bichon frisé. Hon har en stor fettpåse på halsen och är undersökt av två veterinärer och man har även tagit ultraljud....

Min hund är en bichon frisé. Hon har en stor fettpåse på halsen och är undersökt av två veterinärer och man har även tagit ultraljud. Hon har vad jag ser inte ont men den är till besvär eftersom den trycker en del på luftstrupen.

 

Jag fick besked på Ulltuna att det är en svår operation. Hunden är nu 11 år och alla värden i övrigt är mycket bra.

 

Min undran är, går det inte att dränera eller göra någon typ av fettsugning?

 

På ett år har fettpåsen vuxit till dubbel storlek. Den är tung för min vän att bära på. Hon blir fort trött, orkar inte leka med sina hundkompisar, blir då väldigt ledsen och springer hem med rumpan mellan benen. Har du någon erfarenhet av detta problem?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Fettsvulster (lipom) är ofta oförargliga, men kan genom sin storlek och lokalisation ibland besvära. Dränering fungerar inte, fettet finns inne i cellerna och kan inte rinna ut.

 

Om svulsten nu sitter illa till kan man överväga att göra en partiell resektion. Man tar medvetet inte bort hela nybildningen – för att inte skada vital vävnad. På sikt växer fettsvulsten till men man kan få långa perioder med minskade besvär. På bakbenen gör vi så ibland. Där kan lipom växa infiltrativt mellan musklerna. Hör med din veterinär om detta kan vara ett alternativ.

Scroll to Top