Varför rinner ögonen?

Jag har en bichon frisé som är 10 år. Hans ögon rinner konstant, vilket får till följd att han alltid är brunröd under ögonen. Jag...

Jag har en bichon frisé som är 10 år. Hans ögon rinner konstant, vilket får till följd att han alltid är brunröd under ögonen. Jag har provat det mesta utan bra resultat, spolat ögonen hos veterinären och använt flagyl, chiloromycetin, ultracortenol i omgångar utan resultat, bytt foder. Vad kan jag mer göra?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det brunröda under ögonen är järnfärgämnen från tårarna. Problemet är vanligt och ses ofta och tydligt hos bichoner och andra vita små vovvar. Som vanligt finns det flera orsaker till ett tillstånd! Annars hade det nog varit löst. Först tittar man noga med ögonmikroskop så att det inte finns något som retar och irriterar ögat till ökat tårflöde. Vanligt hos bichon och andra pälsraser är felställda ögonhår som retar hornhinnan. Dessa får i så fall opereras bort med hårlöken.

En annan vanlig orsak på bichon som kräver kirurgi är en felställning av ögonlocket i inre ögonvrån som leder till att tårarna rinner över kanten – och inte ned i tårkanalen. Stopp i tårkanalen är också ganska vanligt. Spolning och behandling med droppar och tabletter hjälper då. (Återfall är vanligt pga anatomin – jämför bichonens ansikte med
vargens…)

Även vid infektioner kan rinnande ögon ses, eller vid allergiska sjukdomar. Vid allergier brukar man även se tassslickande, återkommande öroninflammationer eller andra hudsymtom.

Om inte din hunds besvär lindrats alls av de behandlingar ni gjort är min gissning att det förmodligen rör sig om något som får korrigeras plastikkirurgiskt. Frågan är då om det bruna besvärar dig eller hunden mest? Är hunden besvärad – sök en ögonspecialist för bedömning och eventuell operation. Är du besvärad – pyssla istället om honom, torka torrt och håll rent så hans hud under ögat inte blir inflammerad.

Scroll to Top