Vår hund får attacker av klåda!

Vi har en gråhundstik på fem år. Hon blev för cirka tre år sedan anfallen hemma på sin egen gård av en annan hund och...

Vi har en gråhundstik på fem år. Hon blev för cirka tre år sedan anfallen hemma på sin egen gård av en annan hund och har efter detta lidit av en alldeles enorm klåda. Det är som om hon tappar bort all tid och rum då hon sätter sig ner för att klia. Det sker även om hon går eller springer, att hon får en “kli-attack”. Enligt en gammal veterinär så beror hennes klåda på en nervskada, efter det hon blev anfallen. Men jag har svårt att se sambandet. Om man lämnar henne ur sikte i ett par minuter så kan hon ha hunnit att klia så vansinnigt att det blivit ett öppet sår som luktar surt efter en dag eller så. Har tvättat med alsolsprit/lösning, hon har även ätit antibiotika för detta men ingen skillnad. Tycker vansinnigt synd om hunden och vet nu tyvärr ingen annan lösning än att låta henne få somna in.
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Kraftig klåda hos hund brukar ha sin grund antingen i ohyra eller i en allergisk reaktion. Det finns även mindre vanliga orsaker, t ex. tvångsbeteenden av psykisk art.

Eftersom din hund har svåra problem sedan lång tid är det viktigt att du med hjälp av veterinär reder ut vad som kan göras. Det finns idag bra och enkla behandlingar mot all ohyra och mot den klådan parasiterna kan utlösa.

Samtidigt behandlar man eventuella bakteriella hudinfektioner med antibiotika. Kortaste behandlingstid på hud är tre veckor, i många fall betydligt längre. Ibland kan även jästsvampar på huden ge klåda, då används antisvampmedel i form av bad eller tabletter. Om inga parasiter finns i huden, infektionerna är bekämpade och en svår klåda ändå kvarstår är allergier en vanlig orsak. Tillsammans med en hudintresserad veterinär kan du reda ut om tillståndet är behandlingsbart.

I ett fåtal fall kan hundar ha så svår klåda att det bästa är att låta dem somna in. Jag tror att det finns en hel del att göra för din hund så tappa inte modet!

Scroll to Top