Har min hund fått epilepsi?

Vi har en härlig blandrashund, amerikansk cocker och pudel. Han är två år gammal och i hela taget en frisk och glad hund. Men då...

Vi har en härlig blandrashund, amerikansk cocker och pudel. Han är två år gammal och i hela taget en frisk och glad hund. Men då och då får han utan förvarning “krampaktiga anfall” som vi tycker påminner om epilepsi. Han är vaken under hela “anfallet” och gnyr och gnäller. Han vill helt klart att man skall hålla om honom tills det hela är över för han kan komma hasandes på frambenen till någon i familjen om vi inte upptäckt hans tillstånd. Främst är det bakbenen som “lägger av” och verkar förlamade under en stund.

Anfallet varar i ett par minuter och ibland kissar han ner sig under tiden. Efteråt verkar han plötsligt jättelycklig och busar runt i huset en stund. Sedan blir han väldigt trött och sover ett par timmar.

Anfallen skrämmer oss. Vi vet ju inte om han får ont eller om han en dag kommer att bli sjukare av dem. Veterinären säger att anfallen kommer för sällan (cirka en gång varannan månad) för att det skall vara värt att undersöka vidare.

Vad tror du… Har vår hund epilepsi? Vad borde vi göra? Finns det risk att han blir sämre eller till och med dör under ett anfall? Han är oss verkligen kär och vi vill honom verkligen hans bästa! Tacksam för svar

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Epilepsi är en elektrisk urladdning i hjärnan. Den kan vara generell och omfatta en stor del av hjärnan, eller lokal och bara drabba ett område.

Det är en vanlig sjukdom hos hund. Vissa raser är särskilt drabbade.

Men det finns inget blodprov eller enkel test som kan påvisa epilepsi. Tyder symtomen på epilepsi brukar veterinären istället undersöka så att inte någon annan sjukdom ligger bakom. Väljer man sedan att behandla sjukdomen är det viktigt att kontrollera medicinnivåerna och se så att inte levern eller andra organ påverkas negativt.

Ja, jag tror att din hund har en lokal epilepsi. Risken att kramperna skall komma av något annat är inte så stor, men jag tycker du skall låta undersöka honom.

Förmodligen har han inte ont, men han blir rädd när benen inte fungerar längre och kanske besviken att han kissat inne.

Det är mycket ovanligt att hundar med lokala anfall dör av dem.

Kommer anfallen allt tätare eller om en serie anfall kommer på kort tid tycker jag ni skall överväga behandling med epilepsimedicin. Medicinen botar inte, utan syftet är att få bort eller minska anfallen. Behandlingen är livslång medicinering två gånger per dag och medför biverkningar för knappt hälften av hundarna. Biverkningarna brukar vara ökad törst och aptit med påföljande viktsuppgång.

Det är nog anledningen till att din veterinär tvekat att inleda en behandling.

Scroll to Top