Varför kliar det så på min hund?

Jag har en jaktlabrador-hane på snart 5 år. Han kliar sig i öronen så mycket att huden blir alldeles tjock. Jag gör rent hans öron...

Jag har en jaktlabrador-hane på snart 5 år. Han kliar sig i öronen så mycket att huden blir alldeles tjock. Jag gör rent hans öron med öron rensningsmedel för hund och katt.

Sedan slickar han sig också mycket på framtassarna. Har provat med att klippa bort hår från trampdynorna och baddat med jodopaxlösning men det verkar inte funka. Vet inte vad jag ska göra nu. Har du något bra tips??

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Klåda från öron och tassar som pågått under längre tid gör att man i första hand misstänker en atopisk dermatit (“allergi”).

Atopi är en vanlig hudsjukdom hos hund. Sjukdomen är i botten genetisk och innebär att huden inte fungerar på bästa sätt. Hudens barriärfunktion är störd, det växer lätt till bakterier på ytan och olika ämnen kan starta inflammationer som kliar.

Klådan kan komma på hela kroppen, men är vanligast på tassarna, i öronen och kring mun/ansiktet.

Det du kan göra på egen hand är att prova om din hund är allergisk mot något i fodret. Antingen köper du ett helfoder avsett för allergidiagnostik., som finns enbart hos veterinär. Annars kokar du maten själv. och då måste du använda en ny proteinkälla, gärna vilt som älg eller rådjur, eller lammkött. Ris är den vanligaste kolhydratkällan. Det viktiga är att hunden inte får äta något annat under 8–10 veckor. Inga smörgåsar, inga tuggben, inga grisöron, inga hundgodis, ingenting!

Missar man detta är det bara att börja om 8 veckor på nytt.

Tyvärr är det heller oftast inte bara fodret det beror på.

Dessutom måste inflammationerna i öron och tassar behandlas. Ta kontakt med en veterinär. Eftersom huden är förtjockad i öronen krävs säkert över en månads behandling innan de börjar se normala ut igen. När ni sedan har fått öronen fin och har utvärderat fodertesten kan veterinären bedöma om det kan ligga annan hudsjukdom bakom och om annan atopibehandling behövs.

Scroll to Top