Varför har min hund så dålig mage?

Jag har en fråga som gäller en golden retriever-hane på 8 månader. Han har haft dålig mage till och från sedan han kom från kenneln....

Jag har en fråga som gäller en golden retriever-hane på 8 månader.

Han har haft dålig mage till och från sedan han kom från kenneln. Sedan några månader tillbaka äter han endast dietfoder men nu i helgen var det färdigt igen med både kräkningar och diarre, som dessbättre gick över på 1 dygn.

Det jag undrar över är två saker: Kan han fortsätta att äta dietfoder (tycker han är hungrig jämt) utan att det på något sätt hämmar hans tillväxt och inre organ? Och kan man komma underfund med om han har något fel på magen?

Det man alltid har hört är att denna ras är sönderavlad och priset är bland annat att de är väldigt känsliga.Är det så eller är det en myt.

Veterinär Erik Lundberg svarar:

De medicinska dietfodren för dåliga magar av typen Hills i/d eller liknande är inte avsedda att användas längre tider till unga växande hundar. Eftersom problemet inte löst sig snabbt skall du gå vidare och utreda vad det är för problem med hans mage.

Det finns många tänkbara orsaker – födoämnesintolerans, inflammatoriska tarmsjukdomar, parasiter, rubbningar i tarmfloran med mera.

Ta kontakt med en veterinär som är särskilt intresserad av mag-tarm problem hos hund.

Golden är en populär och vanlig ras, men det betyder inte att alla golden är “sönderavlade”. Det viktiga är att det finns en genetisk variation inom rasen, att många olika linjer finns och att de korsas sinsemellan.

I raser med ett fåtal hundar, där alla är nära släkt med varandra, kommer de genetiska lagarna förr eller senare att leda till sjukdom.

Scroll to Top