Min hund är trött och vill inte äta sitt vanliga foder

Jag har en trevlig blandraskille som snart fyller sex år. Mamman är golden retriever och far är rottweiler. Han har under fyra års tid ätit...

Jag har en trevlig blandraskille som snart fyller sex år. Mamman är golden retriever och far är rottweiler. Han har under fyra års tid ätit torrfoder. Han dricker bra. Problemet är att han inte längre vill ha torrfoder! Han vill ha min mat.

Jag ger honom okryddad osaltad sådan mat med grönsaker och sallad. Då äter han med glädje och sedan tigger han inte. Är det farligt för hans hälsa att äta 6 dl torrfoder till frukost och sedan lagad middag enl ovan?.

Det sista halvåret har han också åldrats ganska mycket. Han verkar trött och orkeslös, lite håglös, orkar inte leka och träna. Glimten ur ögonen har försvunnit. Han är också lite stel i kroppen och har fått dålig kondis. Har även fått en del grånad runt munnen och nosen. Han har också fått lite mörkbruna färgförändringar i den annars blåsvarta tjocka pälsen runt fötterna. Vad kan det vara med honom?

Veterinär Erik Lundberg svarar:

Maten låter inte alls farlig, det går säkert bra.

Men hans trötthet måste redas ut. Vanliga sjukdomar som kan kontrolleras med blodprover är sköldkörtelfel och fästingburna infektioner. Smärtor från en stel rygg eller dåliga leder kan också ligga bakom. Därutöver finns det många andra, ovanligare sjukdomar som ger dessa symtom.

Tyvärr lyssnar vi ofta på “skräck-historier” om svårt sjuka djur och tvekar sedan att söka hjälp av rädsla för att få ett dystert besked. Men idag finns det mycket man kan göra för att bota och lindra!

Scroll to Top