Luddes testikel har inte kommit ned

Vår hund Ludde har inte fått ned sin ena testikel på plats trots att han fyllt ett år. Nu har vi blivit oroliga för vi...

Vår hund Ludde har inte fått ned sin ena testikel på plats trots att han fyllt ett år. Nu har vi blivit oroliga för vi har fått höra att de kan få cancer om testikeln inte kommer ner. Är det sant? Kan man operera ned testikeln?
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Att en eller båda testiklarna inte kommer ned är ganska vanligt hos hund. Orsaken är framförallt ärftliga faktorer, har man en rashund är det bra om uppfödaren får reda på detta. Testikeln kan finnas antingen i ljumsken, i ljumsk-kanalen eller i bukhålan.

Där utsätts den för högre temperatur än vad som är avsett och den har också en ökad risk för tumörutveckling. Man räknar med att risken för testikelcancer ökar tio gånger jämfört med en normal hund. Det kan låta mycket och skrämmande men vi brukar ändå inte rekommendera förebyggande operation.

Det går inte att flytta ned testikeln utan man får ta bort den. Då de flesta kryptorkida hundar inte får cancer skulle vi operera de flesta i onödan. Även om hunden skulle drabbas brukar man upptäcka tumören genom de hormonförändringar som uppstår. Då opererar man och i nästan alla fall går det bra, tumörerna brukar inte hinna sprida sig. Nästa gång ni kommer till veterinären ber ni han eller henne känna på Ludde. Om testikeln sitter i ljumsken kan ni kontrollera den själva då och då.

Scroll to Top