Det kommer blod i urinen!

Jag heter Maria och jag har en collie på 8 år. Jag är lite orolig för ibland när jag är ute med honom och han...

Jag heter Maria och jag har en collie på 8 år. Jag är lite orolig för ibland när jag är ute med honom och han kissar så kommer det blod blandat med urinen. Jag har sagt det till mina föräldrar och mamma blir också lika orolig, men pappa säger bara att det blir så ibland. Men jag skulle vilja gärna ha svar på vad det kan vara för något och om det kan vara farligt. Jag älskar honom jätte mycket
Veterinär Erik Lundberg svarar:

Det är vanligt men inte normalt att det blöder från urinvägarna på hanhundar.

Hos en åttaårig hanhund är godartad prostataförstoring den vanligaste orsaken. Ibland kan urinstenar bildas i blåsan och skava på slemhinnan så att det börjar blöda. Urinvägsinfektioner är mer sällsynt hos hanhundar (men vanligt hos tikar) och någon gång kan tumörer eller andra sjukdomar leda till blod i urinen.

Diagnosen ställer din veterinär med hjälp av ett urinprov och genom att känna på blåsan och prostatan. Ultraljud, röntgen och blodprov behövs ibland för att hitta urinsten och utesluta andra värre sjukdomar.

Den vanliga prostataförstoringen kan behandlas på flera sätt. En hormonspruta brukar ge effekt i sex till nio månader. Tabletten Proscar, som är avsedd till människor, kan ges till hund med bra resultat men är tyvärr ganska dyr.

Kastration är det effektivaste sättet att minska prostatan och är ofta det bästa alternativet. Urinstenar opereras ofta bort, även om vissa typer kan lösas upp med specialfoder under ett par månader.

Beställ tid hos er veterinär och glöm inte att ta med ett morgonurinprov!

Scroll to Top