Chatt med Benny om familjerelationer

Chatten med  Benny Rosenqvist den 29 maj 2008 handlade om familjerelationer, om svårigheterna att förstå varandra över generationsgränserna.   Susanne: Hej Benny! Jag tror min...

Chatten med  Benny Rosenqvist den 29 maj 2008 handlade om familjerelationer, om svårigheterna att förstå varandra över generationsgränserna.
 
Susanne: Hej Benny! Jag tror min son har hittat en tjej som heter Irene, men han berättar inget,tystlåten som han är. Är denna relationen något att bygga på eller är hon inte den rätta? Jag längar efter mina två barnbarn som du sagt att jag skall få.
Benny: Kära Susanne, jag känner att din son känner att detta är värt att satsa på och att han snart kommer berätta för dig hur lycklig han är med denna kvinna. Jag tror på deras relation. Men var inte så nyfiken! Lycka till med att bli en fin farmor.
Kram Benny
 
Astrid: Hej Benny! Just nu håller jag på med att bearbeta saker som har hänt i min barndom. Och nu vet jag inte längre hur jag ska hantera mitt förhållande till mina föräldrar. Ska jag ha en relation med dem eller ska jag bryta med dem? Jag är så vilsen. Kan du se hur vår relation ser ut i framtiden?
Benny: Kära Astrid, jag känner att du inte ska vara så definitiv att du bryter kontakten med dina föräldrar. Tryck på paus-knappen. Jag känner att er relation kommer att bli lugnare längre fram. Tyvärr känner jag att den inte kommer bli riktigt bra så när det känns fel, pausa. För din skull. De kväver gärna din kraft och energi. De har kommit in i ditt liv för du ska lära dig sätta gränser. Älska dig själv också mer.
Kram Benny
 
Stina49: Jag oroar mig för min äldste son som är 21 år gammal. Det har varit kämpigt för honom i flera år och så här i eferhand har jag insett att jag borde sökt hjälp till honom tidigare för han har förmodligen varit deprimerad länge. Han hade bra betyg från nian men orkade inte genomföra gymnasiet. Nu är han förlovad med en tjej som mår dåligt både fysiskt och psykiskt och jag oroar mig för hur det ska gå för honom. Jag hoppas ju att han ska hamna rätt i livet men har svårt att se hur han själv ska kunna läka när det är så mycket mörker omkring hans flickvän. Hur kan jag stötta honom på bästa sätt?
Benny: Kära Stina, uttrycket “kaka söker maka” är bra i detta fallet, men tyvärr så mår de dåligt båda två. Jag tror inte på en fortsättning i deras relation, vilket din son inte bör få veta just nu – nu är det en livlina för honom. Och för henne. Men jag ser att han kommer att komma ur depressionen, finna en ny kärlek och finna ut vem han är och vilka hans behov är som människa. Hans hjärta kommer att bli fyllt med lycka igen.
Kram Benny
 
Mirjana A: Hej Benny! Undrar så hur min bortgångne son har det på andra sidan? Är han med min mor? Kram
Benny: Kära Mirjana, jag känner att det inte bara är din mamma som tar hand om din bortgångne son, utan även en manlig släkting till dig som känns nära på din mans sida. Han är en fantastisk coach till din son. Han hälsar att han har det mer fantstiskt på andra sidan än han kunde föreställa sig. Han har fått tillbaka livsglädjen och kraften men önskar att du kan se och känna honom. Han lovar ge dig tecken – först en doft, lite sött, sen så känner du igen hans energier och så kommer du att se honom.
Kram Benny
 
Kattis: Varför e min pappa så arg jämt?
Benny: Kära Kattis, din pappa är egentligen väldigt ledsen för hans liv inte har blivit som han tänkt sig. Det är mycket han är missnöjd med, han har svårt ta tag i sitt liv och se det positiva omkring honom. I hans familj har de fått lära att prestation och materialism är viktigt. Men jag känner att du är viktig för honom. Ge honom mycket kärlek, krama hans hand och pussa på honom. Glöm inte bort det.
Kram Benny
 
Marianne: Hej Benny!
Relationen till min son, kommer den någonsin att bli bättre? Vad har och gör jag för fel? Det började när jag flyttade ihop med min sambo för drygt fem år sedan. Varken mina eller hans barn gillar vårt förhållande. Snälla hjälp mig.
Kram
Benny: Kära Marianne, alla människor älskar inte varandra. Men jag känner att din familj kommer att respektera varandra och någorlunda acceptera varandra, så det kommer att bli en bättre stämning men de måste få göra det i sin takt. Jag känner att de pratar mycket om er och det hade varit bättre om ni tog en diskussion allihop – föra det på tal, prata ut och att alla fick lära känna varandra lite bättre. Till exempel en kärleksfull middag.
Kram Benny
 
Anneli: Hej Benny !
Min dotter kan göra mig rasande. Det kokar inom mig men jag kan inte fräsa ifrån på ett naturligt sätt. Jag får inte ut min ilska och det känns som om jag skulle sprängas. När ilskan har lagt sig kan jag prata med henne igen på ett naturligt sätt. Hon ska flytta till en studentlägenhet nu. Blir relationen mellan oss bättre? Det gör ont.
Benny: Kära Anneli, vad roligt att du håller grytan kokande där hemma. Det är på väg att koka över känner jag. Hon kommer snart att få ett rum där hon trivs och kan må bra med sina studier. Er relation kommer att bli superbra i framtiden och du blir en fantastisk mormor. Då kommer ni att hitta tillbaks till den fina kärlek ni har till varandra. I grund och bottn är ni lite egocentriska båda två, har svårt att ge er. Det känns som om det är ett gemensamt släktdrag.
Kram Benny
 
Marianne: Hej Benny!
Min faster Gulli tar all energi av mig och ger mig dåligt samvete. Känner att jag inte orkar längre. Vad gör jag? Räcker det om jag åker dit varannan vecka?
Kram
Benny: Kära Marianne, energitjuvar stjäl alltid energi från en. Men glöm inte att det är du som tillåter din faster att ta din energi. Sätt upp ett skydd, gå in med en positiv attityd till henne men framför allt gå dit när du själv känner att du vill det och inte har krav på det. Utan när det känns rätt och glädjen finns där i hjärtat. Hon är egentligen väldigt tacksam att du kommer. Kärlek till dig, kram Benny
 
Gerd: Hur ska jag få en bättre kontakt/relation med mina vuxna söner. De är inte så pratsamma av sig.
Benny: Kära Gerd, män som inte pratar borde få gå på kurs. Men Gerd, jag ser att du har en väldigt bra telepatisk förmåga att läsa deras behov i alla fall. Jag känner även att den yngste sonen kommer att bli bättre i kommunikationen. Den äldre är och förbli oförbätterlig. Men jag känner att du har friska barn och att du är frisk så du har mycket att glädjas åt.
Kram Benny
 
ann: Hur ska jag försöka prata med min mamma som bara är negativ och “elak”? Just nu orkar jag bara med vykortskontakt till jul och födelsedagar. Däremellan får jag elaka brev som gör mig mycket ledsen.
Benny: Kära Ann, din mamma är mycket avundsjuk på dig, tänk på det. Hennes elakheter grundar sig i att hon egentligen vill ha ditt liv och att hon är missnöjd med sitt eget liv. Jag ser viss bättring men inte så stor, men den som kan glädjas åt lite har mycket att glädjas åt. Och du har många människor omkring dig som är fantastiska. Var tacksam för dem istället, för man behöver inte bli älskad av sina närmsta familjemedlemmar för att de är familj.
Kram Benny
 
Kåre: Vår tonåring är väldigt jobbig just nu, ibland orkar vi knappt.
Benny: Käre Kåre, det är aldrig lätt att bo ihop med en ångmaskin. Jag kan bara ge er tröst med att hormonerna ställer sig tillrätta ihom ett eller ett och ett halvt år. Det blir en jättefin kille utav honom, det kommer inte att gå snett på något sätt. Men Gud vad han har svårt att lyssna på era gränser. Prova med att vara tyst istället ett tag istället för att tjata på honom, för han kan verkligen konsten att stänga sina öron när ni gnäller. Ni är fantastiska föräldrar och har gjort ett bra jobb. Han vet det och är egentligen tacksam. Han älskar er.
kram Benny
 
Oscar: Kommer min pappa och jag alltid att ha en bråkig relation?
Benny: Hej Oscar! Nej, Oscar, men det är inte lätt när man är lika klok som sin pappa. Och lika envis. Ni båda är oerhört lika och din pappa väldigt stolt, både inför sig själv men han är också väldigt stolt över dig. Han har bara väldigt svårt att uttrycka det. Men Oscar, du är fantastiskt duktig på att ta första steget, visa honom kärlek och tålamod och säg att du tycker mycket om honom samt att du inte tycker om att han bråkar med dig, att det är dumt att slösa bort tid på det som är oväsentligt.
Kram Benny
 
carina23: Hur kan jag bäst hjälpa min vuxna dotter som har missbruksproblem?
Benny: Kära Carina, du kan inte göra någonting just nu. Din dotter är inte på linje med att vilja bli ren från sina droger och missbruk. Men jag känner att hon behöver professionell hjälp, så jag råder dig att ta kontakt med Provita eller Nämndemansgården. Samt inse att du är klart medberoende och själv behöver hjälp. Det finns Alanon som är en grupp som hjälper varandra med anhöriga som är missbrukare. Det behöver du. Jag känner att detta äter all din kraft, ditt hjärta blöder. Men jag kan trösta dig med att hon kommer att sluta och att ni båda kommer att ha en fantastisk relation och ditt arbete för att få henne ren lönar sig. Jag skickar dig allt stöd och all kärlek jag kan. Ge inte upp!
Kram Benny
 
ingela: Min son som är 11 år vill inte ha kontakt med mig. Är detta hans vilja eller hans pappas? Blir det bättre, får vi kontakt igen, kommer det att dröja? Är det något jag kan göra?
Förtvivlad mamma
Benny: Kära Ingela, barn får sina idéer och han känner sig inte sedd av dig. Barn tycker de ska bli sedda på ett speciellt sätt så vad jag känner är att ni får börja kommunicera i det lilla till att börja med. Men jag ser hoppfullt för framtiden och att ni kommer få en fantastisk relation och du kommer att bli en fantastisk farmor. Det blir bra, jag lovar.
Kram Benny
 
Eva: Hej Benny!
Undrar lite över min dotter som är 10 år, lilla Josefin. Jag är ensamstående med henne och hennes pappa blev funnen död i sin lägenhet förra året den 13 augusti -07. Vi blev chockade och mycket ledsna, för dödsbudet var oväntat. Vi saknar honom och undrar vad som hände egentligen. Vi har haft det kämpigt och börjar väl komma i balans nu.
Josefin är en tystlåten och känslig flicka, men glad annars. Jag vill gärna att hon skulle öppna sig mer för att få ut sin sorg och prata lite om den. Vi har blivit erbjudna gruppterapi med andra barn i samma situation. Innan ville hon men nu vägrar hon. Får man inte ha något för sig själv undrar hon? Vad råder du mig att göra?
Bästa hälsningar
 
Benny: Kära Eva, jag känner inte att något brott eller något konstigt har skett utan jag känner att det var en naturlig död. Jag fick direkt kontakt med honom och han har lättare för att ta kontakt med er nu än han hade när han levde. Han pratar om att han inte var rädd om sitt liv och han vill att ni ska vara det. Han sänder er mycket kärlek och omtanke och lovar att vara en skyddsängel till lilla Josefin. Hon kommer att se honom, han lovar att ge tecken till henne väldigt snart.
Kram Benny
 
Maud W: Hjälp, det här “äter upp mej”!
Jag längtar såååå efter en nära relation till min yngsta dotter (33 år). Nu känns det som om bara jag håller den vid liv. Är hon arg på något? Är det skilsmässan från hennes far för länge sedan som orsakar det här? Själv har jag haft dåligt samvete till mina barn för det i över 20 år. Men kan jag inte få sluta att fördöma mej för det någon gång? Vad ska jag göra?
PS. Har en dotter till (36 år) men där är det bra.
Benny: Kära Maud, oh, vad ont det gör i mitt hjärta. Jag känner, Maud, att din dotter har bestämt sig för att inte komma tillbaka. Men inga beslut är definitiva. Hon känner att du inte har lyssnat på hennes behov och att du inte förklarade riktigt för henne vid skilsmässan vad ni höll på med. Lägg det inte bara på dig själv. Det handlar faktiskt om hennes pappa också. Men hon vet att ni egentligen har en bättre relation, därför vet hon att hon alltid kan komma tillbaka till dig. Hon kommer tillbaka till dig inom två år. Ha tålamod, gör saker som känns bra för dig själv under tiden, fastna inte i detta. ha tillit till livet.
Kram Benny
 
Kajsa: Min far är psykiskt sjuk och jag har dragit mig undan all kontakt. Tycker det är väldigt tråkigt att det inte går. Blir illamående och kan nästan inte andas när jag någon gång ser honom. Hoppas min farmor förlåter mig. Kommer det att ordna sig för min son? Vi har haft väldiga konflikter under hela hans uppväxt. Hur beter jag mig bäst mot honom och mina döttrar?
Benny: Kära Kajsa. Ja, det är alltid hemskt att se någon nära släkting må så illa som din far gör.  Men i hjärtat förstår både din farmor och din pappa att det är pga att det slitit så på dig att se honom som du inte orkar ha kontakt. Men jag tycker ändå du ska försöka ha någon form av kontakt. Du kommer att ångra dig den dagen du inte kan det och det hjälper hans sjukdsomstillstånd att få lov att träffa dig.
Vad gäller din son så är han omöjlig med att lyssna på saker. Jag känner också att han är klart bortskämd och att han gör precis som det passar honom själv. Alltså får du nog titta över skillnaden mellan honom och dina döttrr. Älska dem lika mycket, låt dem inte ta så mycket energi som han gör. Sätt tydliga gränser, du är en bra mamma, lita på din känsla och följ ditt hjärta!
Kram Benny
 
Lotta: Kommer jag att få en bättre relation till mamma? Har hänt mycket i min barndom som gör fruktansvärt ont.
Benny: Kära Lotta, din mamma längtar efter dig men hon känner inte att hon klarar av att hela tiden gå tillbaka till det som varit för det känns som ett stort öppet sår för henne. Så försök hitta någonting i nutiden som är fint – gör något kul tillsammans, en resa. Ni har båda önskemål om att komma nära varandra och det kommer att ske. Ni kommer att få det bra i framtiden.
Kram Benny
 
Monica: Jag vill fråga hur det kommer att bli. Är orolig när mina två pojkar är hos sin pappa varannan helg när jag måste jobba. Tyvärr så tar han alkohol lite för ofta är allmänt jobbig och svartsjuk mot mej då. Orolig att pojkarna tar skada. De behöver en trygg manlig förebild. Träffar jag någon sådan? Kram
Benny: Kära Monica, jag känner att din f d vill pojkarna väl men han har en attityd pga alkoholen som jag inte gillar mot barnen. Jag säger det jag alltid säger i sådana lägen, när det finns barn med, det är viktigt att han söker hjälp för sitt alkoholberoende. Det kommer att lugna ner sig med tiden och han vill inte göra dina barn medvetet illa. Men sitauationen just nu är inte den bästa. Men man kan inte vara på två ställen. Men man kan tydliggöra saker, att man ser och att man är medveten om vad som är rätt och fel. Då har man i alla fall försökt.
Du har fantastiska barn, du är en bra mamma och du gör ett bra jobb.
Kram Benny
 
Ann-Christine: Hej Benny!
Jag har två barn/ungdomar i 30-årsåldern som har flyttat hemifrån för ett antal år sedan. Tyvärr så har jag varit en urusel mamma för dom. Kan du se hur det påverkar dom i vuxenlivet. Kan du se hur många barnbarn jag kommer att få. Blir jag mormor/farmor?
Kram
Benny: Kära Ann-Christine, alla relationer har en möjlighet att bli bättre när man har önskemål om det. Sluta tänka på det som har varit, ta ett steg framåt och tänk att jag ska visa dem hur jag egentligen vill att vår relation är när den känns bra. Det vet du ju nu, fullfölj den tanken. Och det är inte lätt att vara mamma/förälder när man själv inte mår bra mentalt. Jag känner hopp för er, ni kommer att samla familjen, så fäll ut dina vingar och var kyckligmamma nu istället för barn och barnbarn.
Kram Benny
 
Yvonne M: Kommer min äldste son att klara livet som nykter alkoholist? Kommer eller ska någon av mina söner att studera vidare?
Benny: Kära Yvonne, tveka aldrig. De signalerna är inte bra för honom just nu utan tro för fullt i ditt hjärta att han klarar det. Det är då han kommer att lyckas. Det är väldigt skört just nu men han ser nya möjligheter i livet att ta sig an saker han inte hunnit tidigare – studier, kärlek och få ett fantastiskt bra jobb. Se till att du blir farmor. Ja, det blir bra.
Kram Benny
 
Bibbi: Hej Benny, tack för alla goa svar. Kanske du har ett till mig också? Min äldste son och hans familj vill inte ha kontakt med mig. Sen jag skilde mig har det varit problem. Min svärdotter tycker inte jag är den svärmor och farmor som hon kräver. Det bromsar även mig att engagera mig i en ny kärlek som jag inte vet ens om jag träffar. Vet inte heller om det är kärlek eller vana jag känner för min ex-man. Livet känns jättesvårt, min högsta dröm är ju att sonen och hans familj och jag skall ha samma fina kontakt igen som vi hadde förr. Men skall jag vara utan en man vid min sida bara för det? Tack för ev svar. Kram
Benny: Kära Bibbi, det handlar inte om vad du är utan det handlar om att hon egentligen vill ha sin familj för sig själv och en rädsla hos henne själv att hon inte räcker till. Så för att få en bra relation med barn, son, barnbarn så börja med att få en bättre kontakt med din svärdotter då kommer du att få hela din familj tillbaka, de vill det. Det blir bra så småningom för du har ett varmt hjärta för dem alla.
Kram Benny
 
Lise-Lotte: Hur ska vi vara mot vår tonåring? Allt vi gör känns fel?
Benny: Kära Lise-Lotte, i hjärtat så tror jag man känner så som tonårsförälder att man är totalt otillräcklig. Men glöm inte att de håller på med en frigörelseprocess från er, därför måste de hitta fel för att kunna frigöra sig från er. Men i grund och botten så vet de vilka fantastiska föräldrar ni är som inte stöter bort dem hur de än bär sig åt. Så bit ihop, ha tålamod, det lugnar ner sig väldigt snart. Kärlek i familjen återkommer och finns där redan. Barnet kommer verkligen att klara sig livet. Wow, vilka fina föräldrar ni är!
Kram Benny
 
cheri: Hej! Min fråga till dig är hur ska jag göra med min mamma. Är en ensamstående mamma med barn som har fullt upp hela tiden med mitt eget liv. Min mamma ringer till mig varje kväll och vill prata. Har svårt att säga nej, men känner att jag inte orkar sitta en timme varje kväll och prata i telefon… Svarar jag inte när hon ringer så ringer hon igen tills jag svarar. Hur gör jag?
Benny: Kära Cheri, det är alltid svårt i och med att man lever på olika ställen i livet. Din mamma är så fruktansvärt ensam och har alltid varit en snacksalig dam. Kan du inte sätta in en annons så att hon får en kvinnlig vän att kommunicera mer med? Ärlighet är alltid det som känns bäst. Prata med din mamma om att din energi inte räcker till, att det inte handlar om henne utan det är så mycket annat och att du vill ha kvalitet när du väl pratar med henne.
Kram Benny
 
misha: Hej Benny! Jag vill veta om mina två fosterhemsplacerade barn (sedan ca sex år ) har det bra i sin “familj” och om du kan se om de vill flytta tillbaka till mig(vilket jag blivit spådd). Är orolig för mina barn som inte tycks bli väl behandlade. Vinner jag tillbaka dem om jag går till domstol och vad är bäst för barnen?
Benny: Kära Misha, mitt råd är att du följer ditt hjärta, för min känsla är att dina barn kommer att välja att komma tillbaka till dig självmant. En rättegång skulle ta mycket på dig, där du inte får någon rättighet till barnen nu för de går på det gamla beslutet. Men jag vet att dina barn kommer vara mycket tillsammans med dig och att du får fem fantastiska barnbarn. Det är du värd!
Kram Benny
 
Suzanne: Hej Benny
Läser med intresse dina svar till läsare. Jag hoppas att du kan hjälpa mig. Jag har en son som är 17 år (fyller 18 i november) och han har det inte lätt. Han är väldigt ensam. Aldrig borta kvällar eller helger med kompisar. Aldrig att det ringer någon och frågar efter honom. Han går första året på gymnasiet och redan på grundskolan var det lite tomt runt honom men då hade han några fasta vänner som han i alla fall träffade då och då. Det skär i mitt mamma-hjärta att han har det så här. Kan jag hjälpa honom på något sätt? Kan du se om de blir bättre för honom framgent?
Tacksam för alla råd du kan ge.
Benny: Kära Suzanne, jag känner att din son har en blyghet samt en icke-förmåga till sociala kontakter. Men Suzanne, jag känner att det kommer att ändra sig. Jag tror att din son behöver gå och prata med någon professionell person som kan hjälpa honom lite med de sociala koderna. Men jag vet att inom en treårspreiod så får han i alla fall två väldigt nära kompisar. De två umgås redan med varandra och tar in honom som en kompis och de har trevligt alla tre.
Kram Benny
 
Uupi: Hej Benny!
Jag är en kvinna på 50+. Vår dotter har redan blivit 22 år – tiden går. Jag har följt min dotter hela livet,genom dagis förskola, grundskolan, högstadiet. Ja, vi blev så otroligt nära varandra så vi kände hur den andra mådde fast den ena kanske var flera hundra mil därifrån. Vår dotter har flyttat till en storstad och går en fotoutbildning på två år. Jag tror – eller jag vet – att hon inte mår bra och det har jag förstått nu att allt det jag trodde att jag gjorde rätt och var överallt som en skyddande hand blev så fel i slutändan, fast det var med kärlek jag gjorde det!
Kommer min flicka att gå skolan klart där eller kommer hon att sluta?
Kommer det att gå bra för min flicka?
Benny: Kära Uupi, du har gjort fullständigt rätt som lät din dotter flytta till en storstad. Vinsten är ju att hon lärt sig klara sig själv och förstå att hon gör det. När det gäller utbildningen känner jag att det vore lämpligt att hon lär sig slutföra saker hon har påbörjat. Det känns som om hon ger upp för lätt. Hon tycker egentligen det är jätteroligt med foto och hon kommer bli en fantastisk både konstnär och fotograf. Jag känner också att hon kommer att vara tacksam senare för att ni har stöttat henne så mycket, men det kommer ni inte att få reda på förrän senare.
Kram Benny
 
Marita: Hej Benny. Min son som vänt mig ryggen och vill inte ha kontakt med mig, vilket gör att jag inte fungerar till hundra procent i vardagen. Mina tankar går hela tiden till hur han har det? Han vände mig ryggen för fem månader sedan och det för att jag kom på att han och hans flickvän ljög. Hur ser det ut för honom och när kan du se att vi får kontakt igen? Tack på förhand.
Benny: Kära Marita, jag känner att flickvännen har lyckats, för hon vill inte att ni ska ha den kontakten, hon vill ha honom för sig själv. Men han har också en längtan efter dig och den kommer att bli så stor att han ställer krav att han måste ha kontakt med dig, vilket han snart gör. Ha tålamod.
Kram Benny
 
Ann-Christine: Hej Benny!
Har en dotter som är begåvningshandikappad. Hon har nyligen flyttat hemifrån. Kan du se om det går bra för henne. Hon är lättlurad så jag oroar mig för att hom blir lätt att utnyttja på olika sätt
Benny: Kära du, din dotter är rustad för att flytta hemifrån och jag vet att hon klarar sig jättebra. Hon har en god intuition, men är väldigt snäll så din oro för hennes generositet är befogad så jag tycker att du måste tydliggöra mer för henne att inte vara så generös utan invänta människor, att de också får ge lite.
Kram Benny
 
Eva: Min dotters förhållande verkar stabilt och bra. Men jag undrar om min son kommer att “hitta den rätta” snart. Kommer jag att få några barnbarn?
Benny: Kära Eva, jadå, barnbarn kommer, dina barn kommer att vara produktiva. Sex stycken. Fyra från sonen och två från dottern. Fast då är det två s k plastbarnbarn. Sonen kommer att träffa en tjej som har två barn. Det blir bröllop, lycka, så han får också ett stabilt förhållande. Vilken fin omtanke du har om dina barn, fortsätt med det, men glöm inte bort att tänka på dig själv också lite emellanåt. Du har lyckats med dina barn, du är en fin mamma.
Kram Benny
 
Benny: Jag beundrar er modiga människor som kan skaffa barn, för vilken fantatisk uppgift ni tar på er! Och vilken tur att ni gör det, för vi behöver alla vår framtid. Det är ju de som ska göra så att livet fortsätter. Glöm inte bort att berömma dig själv som förälder när vardagen känns svår, när barnet är sjukt, när barnet är trotsigt, kommer in i tonårshormoner, när både de och ni vill att de ska flytta hemifrån. Men, framför allt, glöm inte bort att ni faktiskt har varandra och att ni älskar varandra och att det är en rikedom att få känna att man har en familj. Så älska varandra mer, visa att ni är glada att ni har varandra och klappa er själv på kinden som är en fantstisk förälder. Lycka till!
Sänd kramen vidare till varandra, jag vill att du ska krama någon du velat krama länge men glömt bort. Det kan vara en granne, det kan vara någon i kassan på Åhléns, någon på gatan. Sänd kärleken vidare! Ge kärleken en chans, det är så vi överlever.
Kram Benny

Scroll to Top