Lena kämpar för en högre pension: “Det är sorgligt när man har slitit ett helt liv”

Lena Renman är en av många kvinnor med låg pension. Hon är ensamstående och tvingades sluta arbeta när hon var 61 år och det märks i plånboken. Med tiden har hon lärt sig att vända på slantarna. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

Det pyr av ilska inom Lena Renman över hur pensionssystemet ser ut, men till skillnad från de flesta försöker hon göra något åt det. Hon är medlem i Tantpatrullen, som slåss för en högre pension.

– Väldigt många arbetarkvinnor har det knapert. Vi har haft dålig lön, kanske fått barn, varit hemma och föräldralediga, vabbat, arbetat deltid. Allt det här sammantaget ger en låg pension, säger hon.

Plus att man kanske behöver gå i pension lite tidigare för att kroppen är utsliten om man haft ett tungt arbete. Själv har Lena arbetat inom vård och omsorg. Hon tvingades sluta arbeta när hon var 61 år. Då sa kroppen stopp på grund av artros. Hon hade gärna fortsatt att arbeta om hon hade orkat.

– Jag är en aktiv person som inte gillar att ”sitta på rumpan”.

Första gången Lena fick sin pension utbetald ringde hon upp myndigheten och frågade om det var ett skämt.

– Det saknades – som jag såg det – några nollor i utbetalningen …


LÄS ÄVEN: Erika från Luleå håller elförbrukningen nere ”Vi har ett ansvar gentemot resten av landet”


Lena Renman

Familj: Ensamstående, två vuxna barn.
Bor: I en hyresrätt i Stockholm.
Gör: Pensionär.

Låg pension efter lång tid inom vården

Pensionen var så låg att Lena tillhörde dem som fick en extra tusenlapp i pension.

– Den har redan ätits upp av inflationen, konstaterar Lena.

Men hon misströstar inte.

– Jag är uppfinningsrik och tror att jag kommer klara mig. Men för min del blir det nog aldrig någon entrecôte eller några kräftor för att lyxa till det till helgen, eller att ha råd med en solsemester till Spanien.

Den guldkant hon trots allt har i sin vardag kommer från de poäng hon får på sina matinköp och som ibland resulterar i en gratis biobiljett som bonus. Plus att hon har en kolonilott.

– Jag är duktig på att företa mig grejer när jag orkar: odla, se gratis teater utomhus i en park på sommaren och besöka museer som inte tar något inträde. Och så har jag snälla barn som bjuder mig på en streamingtjänst till tv:n.


LÄS ÄVEN: Sänk energiförbrukningen hemma: 14 tips som hjälper dig spara pengar


Lena lever ensam sedan många år av eget val. Det går en hel del tid åt att handla billigt för att ha mat på bordet.

– Många med samma arbetarbakgrund som jag är gifta och har män som delvis försörjer dem, säger Lena.

Hon tycker att det är skrämmande att år 2022 behöva bli försörjd av en karl, trots att man arbetat i ett helt yrkesliv.

– Det är sorgligt när man slitit ett helt liv och får en så låg pension att den i princip talar om för en att man inte har något värde. Jag brukar fråga mig själv ibland: Är det här vad jag har slitit för sedan jag var tonåring? Är det här slutresultatet? Att tvingas snåla och spara in hela tiden? Det trodde jag inte som ung, när jag var med i feministiska Grupp 8.

Man måste skratta åt eländet ibland, säger Lena. Foto: Thomas Carlgren

Pengarna räcker enbart till det viktigaste

Pensionen räcker inte till att ta väl hand om sig själv och sin kropp, bara till det allra nödvändigaste. Lena får prioritera det allra nödvändigaste, som hyra, mat och kläder. Men hon är inte bitter.

– Jag har ganska mycket humor. Man måste skratta åt eländet ibland och även konstatera fakta, att det är så här det är. Men jag undrar vart lika lön för lika arbete tog vägen …


LÄS ÄVEN: Sjukpensionären Therese kämpar med ekonomin: ”Finner glädje i de små sakerna”


Skulle hon få en liten summa över slukas den ofta av något oförutsett, som ett nödvändigt tandläkarbesök för att en tand har gått av.

Hon är tacksam för att hon inte har några lån eller en sommarstuga som kostar pengar – försöker spara en peng när det går. Hon drömmer om Maldiverna när livet känns torftigt och trist på grund av dålig ekonomi.

Ekonomiskt knapert har det varit länge.

– Läget har förvärrats ytterligare nu när priserna går upp kolossalt i raketfart, särskilt matpriserna. Oftast är det de som från början har minst som drabbas mest.

Så lever Lena billigt som ensamstående pensionär

  • Cyklar eller åker kollektivt om hon ska någonstans.
  • Om det är bra pris på något så handlar hon dubbelt upp och fryser in den ena förpackningen.
  • Klipper sitt hår själv.
  • Fyndar varor som är nära sista förbrukningsdag. Tillreder lite lätt och fryser in i portionspåsar.
  • Nödvändiga saker, som kläder, köper hon bara när det är rea.
  • Odlar grönsaker som är dyra att köpa, som sockerärtor, på sin kolonilott.
  • Har koll på i vilka butiker man handlar billigast. Det blir ost på ett ställe, smör på ett annat, tvättmedel på ett tredje och så vidare.
  • Köper glasögon på nätet, vilket är billigare.
  • Lagar allt mat själv från grunden. Köper aldrig färdiglagat.
  • Lagar kläder eller syr om dem.
  • Söker bidrag från olika fonder, bland annat för tandvård.
  • Utnyttjar billiga dagar. I en del butiker kan pensionärer få rabatt vissa dagar i veckan.
  • Undviker att slänga. Det går till exempel bra att baka bröd på sur mjölk.
  • Odlar egna kryddor och byter frön och växter med andra odlare.

Så drygar du ut pensionen

Sharon Lavie, privatekonom på Lendo, ger sina bästa tips.

  • Fortsätt jobba om du orkar och kan – även om du uppnått pensionsålder.
  • Dra nytta av dina förmågor. Den som tappat kontakt med arbetslivet kan fundera: Vad är just jag bra på? Vad skulle jag kunna tjäna lite extra pengar på att göra? Det kan vara trädgårdsarbete, städa, snickra, sy, måla, vara barnvakt, laga mat.
  • Leta rabatter. Men inrikta dig inte enbart på rea och extrapriser på varor utan även tjänster som att klippa sig – ibland finns pensionärsrabatt. Medan marknadsplatser som Let’s Deal, som du hittar på nätet, har erbjudanden om förmånliga priser på varor och tjänster för alla, för att nämna ett exempel. Eller få pengar tillbaka när du handlar via tjänster som Cashbacker och Refunder.
  • Tänk klokt kring din tjänstepension. Ta inga risker med den och ta inte ut den i en klumpsumma eller under kort tid. Livslång utbetalning är ett tryggare val.

Här kan du söka pengar: Stiftelser och fonder för äldre

Det finns flera privata stiftelser och fonder som har som ändamål att ge ekonomiskt stöd och bidra till förbättrad livskvalitet för äldre. På fondernas hemsidor finns ansökningsformulär och information om hur du gör. Här är några av dem:

  • Fredrika Bremer-förbundets stiftelser ger ut pengar till bland annat äldre kvinnor. fredrikabremer.se
  • Stiftelsen Alma Detthows hjälpfond vänder sig till ensamstående kvinnor som inte har en årsinkomst överstigande fyra prisbasbelopp och som har behov av tillfälligt stöd. detthowsfond.se
  • Elsa och Harry Gabrielssons stiftelse har till ändamål att stödja bland annat äldre med svag ekonomi, sjuka och andra som lever i utsatthet. stiftelsemedel.se/elsa-och-harry-gabrielssons-stiftelse
  • Föreningen för Välgörenhetens Ordnande kan erbjuda tillfälligt ekonomiska stöd till bland annat äldre, sjuka och dig som har funktionsnedsättning.
    foreningenfvo.se
  • På hemsidan Stiftelsemedel.se kan du söka bland hundratals stiftelser och fonder. Många av dem är lokala eller regionala. stiftelsemedel.se/companylist

LÄS ÄVEN: Så får du ekonomin att hålla både nu och sen: 3 experter ger sina bästa tips


Scroll to Top