Hur blir jag av med sprickan i underlivet?

Under ett halvårs tid har jag haft en spricka i underlivet. Den läker ibland men sen spricker den igen. Vad ska jag göra?

Jag är en tjej på 21 år och har en liten spricka precis bredvid mellangården. Ibland försvinner den några dagar men sedan är den där igen. Det har varit så ungefär i ett halvår.

Det känns inte alltid, utan det är när jag till exempel sätter mig och kissar som den kan spricka upp lite igen. Det känns så i alla fall. Ibland kan det vara små blodprickar på toapappret. Det är väldigt irriterande. Har försökt smörja in med babyolja men det har inte hjälpt. Vad kan jag mer försöka med?

Har aldrig haft problem med någonting i underlivet – aldrig haft svamp etc. Jag äter p-piller och har haft samma sort i tre år.

Gynekolog Kristina Billberg svarar: Vanliga orsaker till sprickor i underlivet

Vanligaste orsaken till sprickor i underlivet är alltför torra slemhinnor. De flesta unga kvinnor tvättar sig alldeles för ofta och för mycket. Tvätta dig absolut inte mer än en gång om dagen! Sluta använda tvål och tvätta dig med olja istället! Du ska således inte bara använda olja på sprickan utan i hela underlivet.

Slemhinnorna behöver vila

En annan vanlig orsak till sprickor är oförsiktigt sex. Med det menar jag att ha för täta eller för långdragna samlag speciellt om man inte har lust eller inte känner så stor upphetsning. Man blir då inte tillräckligt fuktig och anstränger därför slemhinnorna så att små sprickor bildas. Dessa har sedan svårt att läka. Oftast får man då avstå från samlag en period så att slemhinnorna får vila.

Det är också viktigt att man berättar för sin partner om man har problem med smärtor och sprickor. För att tillsammans hitta ett sätt att gå vidare när man har dessa besvär måste man försöka prata med varandra om hur sexlivet ser ut, hur man skulle vilja att det var, eventuell brist på lust och så vidare.

Nu skriver du inget om att du har en fast partner bara att du använder p-piller. Ibland kan en spricka uppstå vid ett enstaka oförsiktigt samlag med en tillfällig partner och sedan kan denna spricka också vara mycket svårläkt.

Kronisk svampingektion

En tredje vanlig orsak till sprickor i underlivet är kronisk svampinfektion. Det låter mindre sannolikt i ditt fall då du skriver att du inte har haft svampbesvär. Ibland kan dock kronisk svampinfektion ge annorlunda symptom. Man behöver inte alls ha någon klåda utan det handlar mer om just torra, sköra och sprickiga slemhinnor.

Dessutom finns det en del andra sjukdomar som kan ge sköra slemhinnor i underlivet. En av de vanligaste heter lichen.

Eftersom du har haft dina besvär under en längre period tycker jag du ska vända dig till en gynekolog för att bli undersökt och sedan få mer riktade råd om behandling.

Scroll to Top