Fråga Vibeke: Min väninna skvallrar om mitt privatliv

Min granne bjöd nyligen in mig till en stickklubb hon har tillsammans med några andra kvinnor. De första mötena var verkligen trevliga och jag tänkte att kvinnorna var bra för mig, men nu är jag inte så säker längre ...

Ska jag konfrontera min väninna som har skvallrat om mig?

Min väninna och granne, som jag inte har känt särskilt länge, bjöd nyligen in mig till den lilla stickklubb hon har tillsammans med några andra kvinnor. Jag blev glad för inbjudan eftersom jag älskar att sticka och gärna träffar nya människor.

De tre första mötena har verkligen varit trevliga. Det är spännande kvinnor med välordnade liv så de är på alla sätt och vis bra för mig, tänkte jag från början. Men nu är jag inte så säker på det längre.

Vid den senaste träffen var grannen som bjöd in mig till stickklubben inte med. Och det tog inte lång tid förrän de andra började ställa påträngande frågor om mitt privatliv. Det handlade om saker som inte många känner till.

Jag har varit gift med en våldsam man som jag lyckades skilja mig från efter att ha hamnat i en djup depression. Det här är inte något som jag pratar med kreti och pleti om men jag hade anförtrott det till min granne i, vad jag trodde, ett förtroligt samtal.

Hon hade skvallrat om mig för de andra och nu satt de där och ställde jobbiga frågor till mig. Det verkade som om de tyckte synd om mig och jag kände mig utsatt och underlägsen. Det var pinsamt men jag kom mig inte för att säga att jag inte gärna pratade om det. I stället svarade jag artigt på deras närgångna frågor.

Det var obehagligt och jag kände mig lite förrådd av min nya bekantskap. Jag känner henne inte tillräckligt bra för att veta hur hon skulle reagera om jag konfronterar henne. Det var ju hon som bjöd med mig i klubben och om jag förnärmar henne utesluter hon mig kanske.

Nu frågar jag dig: Tycker du att jag ska låta saken bero och hoppas att utfrågningen var en engångsföreteelse – eller ska jag konfrontera henne?

N N

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Du kommer att må bra av att stå upp för dig själv

Jag tycker att du, för din egen skull, ska prata om det här med din väninna. Jag vill dock inte använda ordet konfrontation, det låter så våldsamt. Och du vet ju inte vilken avsikt hon hade när hon blottade ditt privatliv för de andra.

Att det skulle vara för att hänga ut dig och få dig att känna dig liten, är ju din tolkning. Du vet ju inte om din väninna, lite naivt, bara ville att de andra kvinnorna skulle känna till din bakgrund och därför vara lite extra hänsynsfulla och snälla mot dig.

Om kvinnorna då tycker att det är snällt att kasta sig över dig och fråga ut dig om din våldsamme exman, kan jag inte uttala mig om. Men jag skulle vilja påstå att deras agerande var klumpigt och lite gränsöverskridande.

Jag har själv en gång varit med om något liknande. Det var en bekant som låtsades bry sig om mig när hon grillade mig om min skilsmässa och krisen den innebar. Det var riktigt obehagligt och därför kändes det skönt att säga att jag inte hade lust att prata med henne om det. Jag körde henne mentalt på porten.

Av den anledningen tycker jag att du ska ha ett kamratligt samtal med din väninna. Du kommer att må bra av att stå upp för dig själv. Du ska som sagt inte anklaga henne utan bara förklara att du har svårt att tala om den mörka tiden i ditt liv och be henne respektera det.

Det kan också bli nödvändigt att säga samma sak till dina nya vänner i stickklubben. Om det är bra människor kommer de att förstå och respektera att det finns saker man inte vill att alla ska veta. Om de blir sura och förnärmade – ja, då är de inte värda din vänskap. Du kan säkert hitta bättre personer.

Vibeke

Skriv till Vibeke

Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

Fråga Vibeke: Min väninna skvallrar om mitt privatliv

Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

Eller maila till hj.experter@egmont.se

Skriv “Fråga Vibeke” i ämnesraden. 

Alla frågor hanteras med sekretess.

Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

Scroll to Top