Ska jag söka vård för gastrit?

Gastrit kan visa sig på olika sätt och av olika grad. Kost och motion kan lindra besvären.

Jag är ganska säker på att jag fått gastrit. Jag stressar inte speciellt mycket tror jag, men äter inte alltid bra. Det har blivit en hel del skräpmat och alkohol de sista månaderna.

Mina symtom är bröstsmärta som kommer och går samt en stark hungerkänsla, speciellt på morgonen. Jag har dock sluppit halsbränna och illamående. Nu försöker jag äta bättre sedan några veckor men symtomen vill inte försvinna. Borde jag gå till vårdcentralen för detta?

A-P

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Som du beskriver finns det flera olika symtom på gastrit och det är även grader av gastrit som drabbar oss.

Detta kan bero på flertalet faktorer som ålder, kön, kroppskonstitution och födointagsmönster med mera. Jag tycker det är väldigt bra att du tänker på vad, men kanske minst lika viktigt, hur du äter. Att tugga maten noga, äta långsamt även fast man är hungrig samt att dricka vätska i lagom mängd är alla viktiga komponenter till en fungerande tarm- och magfunktion.

Glöm inte motion och aktivitet, tarmarna behöver massage, vilket de får om man är ute och promenerar eller springer. Fortsätt några veckor till med dessa råd och om dina symtom inte lindras så tycker jag du ska söka vård.

Scroll to Top