Vad beror smärtan i tummarna på?

Insändaren Maj-Britt plågas av ihållande värk i tummarna. Hon frågar Hemmets Journals doktor vad det kan bero på, och om det finns någon hjälp att få.

Jag har sedan två och en halv månad en konstig värk i tummarna. Värst är det i höger tumme. Det svider, bränner och sticker hela tiden. Tummarna känns ömma och det börjar även komma i högra handens andra fingertoppar. Det är väldigt obehagligt och jag lider verkligen av detta. Jag har svårt att plocka upp saker och jag vaknar på nätterna av värken.

Jag fick ingen hjälp på vårdcentralen, läkaren sa att han inte visste vad det berodde på. Jag började fundera på om det kunde bero på brist  på vitamin B12 som jag haft i många år. Jag fick veta över telefon av min läkare att jag kunde ta en extra tablett, men det har inte gjort värken bättre, det har snarare blivit sämre.

Medicinen jag tagit för brist på B12 är Behepan, men eftersom den inte funnits på apoteket har jag fått Betolvex och Betolvin istället som ska tas på fastande mage och mellan måltiderna. Jag har tagit dem samtidigt som mina andra mediciner för högt blodtryck, Esidrex och Trombyl. När jag googlar har jag sett att Omeprazol och Novalucol som jag tar för magen reducerar effekten av B12-medicinen. Något B12-prov togs inte vid läkarbesöket, sist jag tog prov var 2019 och då hade jag bra värden. Men då hade jag inte börjat äta medicinerna för magen.

Jag undrar så vad det kan vara som orsakar min smärta i händerna. Jag är 89 år och kanske får jag leva med det här.

Maj-Britt

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Det du beskriver är med stor sannolikhet en neuropati, det vill säga en sjuklighet i nerverna som kan bero på många saker, däribland B12-brist. Som du misstänker finns det en risk att dina B12-tabletter inte tas upp som de ska och det vore bra med ett blodprov för att kontrollera detta till att börja med.

Om det inte skulle vara en brist behöver din läkare kontrollera så det inte är en nervinklämning på någon nivå som är orsaken genom att utföra en del funktionella tester, men även överväga kontroll av nervfunktionen. Det kan givetvis vara åldern, men låt oss hoppas att det går att hitta någon orsak.

Scroll to Top