Kan bråck och hög puls ha samband?

Doktor Kenneth Ilvall svarar på läsarnas frågor.

Jag blev diagnostiserad med diafragmabråck för några år sedan och fick utskrivet Omecat 20 milligram, vilket inte ger någon effekt längre. Jag får uppstötningar och kräks även mitt i natten, ofta vid sänggående. Jag ligger med hög kudde vilket inte tycks hjälpa. Min sömn är usel eftersom jag störs av dessa uppstötningar, jag tar Theralen för sömnen.

Min husläkare sa för minst åtta år sedan att jag har hög puls (men nämnde inte hur hög). Kan det vara ett resultat av bråcket? Alltså, har det ett samband? Är det farligt med hög puls? Vad kan göras? Jag fick utskrivet betablockerare för pulsen, men de tar jag inte längre.

Kan man påverka/minska uppstötningar och kräkreflexen med mat? Mycket tacksam för svar, jag är 74 år.

Ingabritt

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Först så tror jag att det dels kan vara så att du behöver höja dosen av Omecat till det dubbla, alternativt byta sort. På sikt är det troligen dags för en kontrollgastroskopi, oavsett dina besvär. Det finns en risk för påverkan av slemhinnan i matstrupen om det förekommer lång tids påverkan av magsaft.

Så till din fråga om hög puls. Detta är en lite svårare fråga i all sin enkelhet. Vad är hög puls generellt och vad är hög puls för dig? Din puls förändras hela tiden, det är kroppens sätt att reglera energitillgång till muskler och organ och behovet av syresättning varierar beroende på aktivitet och stress. Om du är orolig för att du har hög puls och vill kontrollera detta ska du helst mäta den under ett helt dygn. På så sätt kan du se om den i genomsnitt ligger på en “normal” nivå. För din del skulle en puls på 65–75 slag per minut troligen vara ett bra snittvärde och du behöver då ingen behandling.

Nu till din fråga om sambandet mellan hög puls och ditt bråck. Om du störs i din sömn, du har ont och känner dig konstant orolig över ditt bråck kommer din puls med stor sannolikhet stiga.

Att matintag minskar besvären, i alla fall tillfälligt, är korrekt. Man brukar rekommendera att äta ofta och lite för att minska besvären. Lycka till!

Scroll to Top