Orolig för min ögonmigrän

Jag har något som kallas ögonmigrän. En läkare skrev remiss till ögonvården men jag tror inte det har med ögonen att göra. Det kommer tvärt...

Jag har något som kallas ögonmigrän. En läkare skrev remiss till ögonvården men jag tror inte det har med ögonen att göra. Det kommer tvärt med synrubbningar och sicksackande blixtar. Ord fattas när jag försöker läsa. Jag ser mig själv som halv i spegeln. Efter 25 minuter är det över, ibland lite efterföljande huvudvärk. Ibland går det 3–4 dagar emellan anfallen, ibland går det månader. En gång förväxlade jag ögonmigrän med TIA.

Vera

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Som du skriver låter detta som att du har en klassisk ögonmigrän, det vill säga en migränform där huvudsymtomet är just synstörning, nästan alltid ensidigt. Att den kommer med olika frekvens är vanligt och tillståndet är i sig ofarligt, men oftast obehagligt när det kommer. Synfältsinskränkningen och blixtarna efterföljs ofta av huvudvärk och utlösande faktorer är oftast stress, trötthet, ibland i kombinationer med spänningar i nackens muskler.

Mitt råd är att träna lite mer, stretcha nacken, minska på stress och försöka se till att din arbetssituation medför pauser och en ergonomisk ­arbetsplats.

Scroll to Top