Kan jag få bort pigmentfläcken?

Jag är en kvinna på 34 år och jag skriver angående att jag har fått en lustig förändring i mitt utseende. När jag väntade mitt...

Jag är en kvinna på 34 år och jag skriver angående att jag har fått en lustig förändring i mitt utseende. När jag väntade mitt andra barn reagerade kroppen med hyper­pigmentering och jag fick pigmentfläckar i ansiktet. Det är egentligen ingen större fara med det, men en av fläckarna har lagt sig som en bred, brun rand ovanför överläppen. Det ser otroligt mycket ut som en mustasch. Jag vet att jag inte överdriver för i mitt yrke som förskollärare träffar jag många barn och de skäms inte för att säga sanningen. När vi pratade om genus och diskuterade varför vissa saker ses som “flickigt” och annat som “pojkigt” sa en liten gullunge “men fröken, du är ju flicka och du har ju mustasch!”.

Jag använder solkräm med solskyddsfaktor 50 och med skydd för alla sorters solstrålar man kan tänka sig men det hjälper inte. På vintern har jag en ganska diskret pigmentering men nu när våren kommer syns min fantastiska “mustasch” på flera meters avstånd. Hur får jag bort eländet?

Fröken mustasch

Doktor Kenneth Ilvall svarar:

Det är ganska vanligt att man får förändrad pigmentering under graviditeten och den brukar i de flesta fall blekna med åren. Dock får vissa kvinnor mer eller mindre bestående hyperpigmentering. Om du inte redan gjort det skulle jag rekommendera en kontakt med en hudläkare som kan ge dig råd och eventuellt även behandling. Lycka till!

Scroll to Top