Får lättviktare samma dos vaccin?

Jag har en kort vaccinfråga apropå dosering av vaccinet. Jag undrar om det ges samma dos till barn som vuxna? Jag föreställer mig att en...

Jag har en kort vaccinfråga apropå dosering av vaccinet. Jag undrar om det ges samma dos till barn som vuxna? Jag föreställer mig att en lätt liten kropp borde få en annan och mindre dos än en tung större kropp. Om jag minns rätt så var det så att på 1970-talet togs det hänsyn till kroppsvikt vid dosering av penicillin. Kommer det att gälla vid vaccinering av covid-19? Jag är själv en kärnfrisk lättviktare som tycker att det känns väldigt konstigt att få samma dos som någon som väger dubbelt så mycket som jag. Vet du redan nu hur doserna bestäms? Tack för din spalt som alltid är så nyanserad och utan svammel!
Oroad kvinna 75+

Doktor Ola Gavelin svarar:

Det stämmer att vaccindosen brukar variera beroende på om man vaccinerar barn eller vuxna. Vaccinen som nu är godkända för covid är dock inte testade eller godkända för barn och man planerar därför inte i nuläget att vaccinera barn under 18 år mot covid. För vuxna däremot är dosen samma för alla, oavsett ålder och vikt. Man har sett att immunsvaret blir liknande oberoende på kroppsstorlek och det verkar inte finnas någon risk med att få en något relativt högre dos som “lättviktare”.

 

Scroll to Top