Måste hundens läppar opereras

Min tik har fått illaluktande sår i sin underläpp. Tidigare har de läkt med hjälp av flitigt tvättande, men inte denna gång. Nu är hon...

Min tik har fått illaluktande sår i sin underläpp. Tidigare har de läkt med hjälp av flitigt tvättande, men inte denna gång. Nu är hon öm och vill inte att jag tar på såren. Vad kan jag göra själv? Vill helst slippa operera då hon är gammal och vi inte har någon försäkring.

Orolig

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: Läppveckssår är som du själv antyder egentligen en kirurgisk sjukdom. Vi ser det nästan uteslutande hos spanielraser på grund av deras anatomi vad avser läpparna. Operationen innebär en plastik där man tar bort vecken.

Priserna kan variera mycket hos olika veterinärer så ring gärna runt och hör om du hittar något som verkar rimligt för din budget. Annars gäller tvätt med desinficerande medel, till exempel klorhexidin och inflammationsdämpande salva innehållande kortison.

Såren ska hållas rena och torra – och tittas till flera gånger dagligen.

Bli resultatet inte tillräckligt bra kan en veterinär efter besök ofta skriva ut en receptbelagd salva som lindrar. Räkna dock med att besvären från och till kommer tillbaka. Jag förstår ditt dilemma. Såren irriterar ofta hunden och kan lukta förfärligt.

Scroll to Top