Hur skyddar jag bäst min styvfar?

Jag är ett särkullbarn som sedan tre års ålder vuxit upp med min styvfar. Min biologiske far har aldrig visat mig något intresse och därför...

Jag är ett särkullbarn som sedan tre års ålder vuxit upp med min styvfar. Min biologiske far har aldrig visat mig något intresse och därför har det också blivit så att jag ser min styvfar som min riktige far. Några syskon har jag inte och min styvfar har inga barn.

Nu har min mor avlidit och vi ska göra en bouppteckning om några veckor. Det skulle inte falla mig in att kräva ut mitt morsarv. Men eftersom jag inte vet något om min framtid, undrar jag om det finns något jag kan göra för att min styvfar ska känna sig trygg oberoende av vad som händer mig i framtiden? Tänker närmast på om jag skulle dö. Förstår att min biologiske far skulle ärva min andel och då ha rätt att kräva ut min hälft av boet från min styvfar.

Lasse

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Ett sätt att lösa problemet på kan vara att du testamenterar din andel i din mors dödsbo till din styvfar. Ett annat alternativ är att du nu i samband med bouppteckningen säger att du vill avstå från din arvsrätt till förmån för din styvfar.

Därigenom skulle du hamna i samma arvsrättsliga situation som om du hade varit ett gemensamt barn och därmed ärva din mor först den dag din styvfar också dör. En fördel med detta senare alternativ är att du då vid en eventuell framtida skilsmässa inte skulle behöva redovisa att du hade en andel i ett oskiftat bo, som därigenom skulle kunna påverka din styvfars trygghet.

Scroll to Top