Måste valptänderna opereras bort?

Vi har en valp som inte tappar sina valptänder. Det är de små vassa huggtänderna som sitter bakom de nya större. Har försökt pilla på...

Vi har en valp som inte tappar sina valptänder. Det är de små vassa huggtänderna som sitter bakom de nya större. Har försökt pilla på dem men de sitter hårt. Har hört från vissa att de måste opereras bort och från andra att de faller ut om de får gnaga på ben. Vad stämmer?

 

Veterinär Erik Lundberg svarar: En mjölktands rot ska brytas ned och lossna när den nya tanden kommer fram. Hos vissa individer och raser fungerar detta sämre. Mjölktanden sitter då stadigt fast med sin rot och kan inte vickas eller pillas loss.

Skulle den gå av när hunden gnager på ben är det inte heller bra. Förutom att det gör ont så kan hunden lätt drabbas av en infektion i käken som kan skada den nya tanden.

Gör man ingenting och låter tanden sitta kvar är det inte heller bra. Den viktiga anslutningen mellan den permanenta tanden och tandköttet utvecklas då inte som det ska. Kvarsittande mjölktänder ska opereras ut. Ju förr dess bättre.

Scroll to Top