Kan vi ge barnen pengar från försäljningen?

Vi är ett äldre par som bor i en HSB-lägenhet och är skuldfria. Vår situation är att vi nu måste flytta till en seniorlägenhet på...

Vi är ett äldre par som bor i en HSB-lägenhet och är skuldfria. Vår situation är att vi nu måste flytta till en seniorlägenhet på grund av sjukdom. Eftersom vi kommer att få mycket pengar för lägenheten är vår fråga om vi kan ge våra barn en större summa pengar utan något hinder eller hur gör man för att det ska vara så smärtfritt som möjligt utan att behöva skatta för dem?

Ovissa

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Allt sedan gåvoskattens avskaffande den 1 januari 2005 har det varit fritt fram att föra över tillgångar till annan person utan att denna har behövt betala någon gåvoskatt. Däremot får ni naturligtvis på vanligt sätt betala kapitalvinstskatt på den eventuella vinst som kan uppstå vid försäljningen av er bostadsrätt.

Om det nu kommer att handla om större summor borde ni kanske ta er en funderare på om ni i ett gåvobrev vill skydda era barn mot att pengarna eller det dessa investeras i ska kunna bodelas vid en eventuell framtida separation/skilsmässa.

Scroll to Top