• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan medlet hjälpa mig att somna?

  Vid ett släktkalas i helgen kom vi att prata om sömn. Jag berättade att jag hade svårt att sova och fick tips om Zenbev. Någon hade provat det och tyckte att det fungerade så bra Jag är egentligen ganska skeptisk till naturmedel och skulle gärna vilja veta mer om det innan jag testar. Vad innehåller det och hur fungerar det?

  Anna

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Zenbev är ett kosttillskott som innehåller pumpafröextrakt, som påstås kunna reglera dygnsrytmen och på så sätt förbättra sömnen. Det innehåller aminosyran tryptofan som påstås hjälpa kroppen att producera serotonin dagtid och melatonin nattetid. Serotoninet ger lugn och ro dagtid och melatoninet, som är sövande, förbättrar insomningen och sovandet nattetid. Det är alltså inte en direkt sövande tablett utan hjälper till att reglera dygnsrytmen.

  Jag hittar dock inga publicerade vetenskapliga studier som stödjer dessa påståenden. Det finns dock mycket att läsa på nätet om det. Det verkar som att det ska gå lika bra att äta pumpafrön direkt. Det kan ju vara både godare och billigare än att köpa ett speciellt preparat.

  Annars brukar regelbundna vanor, inget kaffe eller alkohol sex timmar innan sänggåendet och lägre temperatur i sovrummet kunna hjälpa.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!