• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan lingon bota diabetes?

  Jag har typ 2-diabetes sedan tio år tillbaka. Idag är jag 62 år gammal. Lever ett bra liv och har än så länge klarat mig från allvarliga komplikationer på grund av min diabetes. Nu läste jag på nätet att något som heter Wellnox, rå lingonjuice, kan bota diabetes. Det kan väl ändå inte stämma?

  Gosegrisen

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Nej, det stämmer inte. Det finns idag inget som kan bota diabetes typ 1 eller typ 2. Företaget bakom dessa påståenden, att lingonjuice kan bota typ 2-diabetes, har tagit bort dem eftersom de fick mycket kritik för det.

  Att påstå att något botar eller lindrar medicinska besvär får bara göras om godkända läkemedel, som är ordentligt studerade och utvärderade. Det är inte lingon eller lingonjuice.

  Det som däremot går bra att hävda med livsmedel är om det kan bidra till att bibehålla normala funktioner i kroppen. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA, har godkänt ett stort antal påståenden som går bra att använda för ett stort antal livsmedel. För lingon finns dock inga sådana godkända påståenden. Däremot kan du ju dricka lingonjuice bara för att det är gott.

  Det bästa du kan göra för din typ 2-diabetes är att leva sunt, äta bra mat, vara fysiskt aktiv efter förmåga, sluta röka och vara sparsam med alkohol.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!