Måste jag gå från hus och hem?

Min hustru har nyligen avlidit och när jag och vår son tillsammans läste igenom vårt testamente stod det där att han skulle få sin laglott....

Min hustru har nyligen avlidit och när jag och vår son tillsammans läste igenom vårt testamente stod det där att han skulle få sin laglott. Detta var dock aldrig min hustrus eller min önskan när det skrevs på 1970-talet utan något som bankjuristen hade skrivit in utan att vi hade bett om detta.

Inte heller min son vill få sin laglott eftersom jag då skulle tvingas sälja min bostad. Men kan vi på något sätt bortse från vårt testamente eller måsta jag gå från hus och hem?

Förtvivlad

 

Jurist Peter Samelsson svarar: Den nya lagstiftningen, som kom 1988, innebar att man som efterlevande automatiskt ärvde före de gemensamma barnen. Makar med enbart gemensamma barn behövde därigenom inte längre skydda varandra med ett testamente. De gemensamma barnen fick enligt lag istället ärva sina föräldrar först när den efterlevande av dem också avled.

Tyvärr var det dock alltför vanligt före 1988, såsom i ert fall, att det i de inbördes testamentena skrevs in ett laglottsförbehåll i tron att barnen ändå alltid måste få sin laglott.

När nu dessa formuleringar dyker upp får de effekten att den efterlevande i en kärnfamilj faktiskt får ett sämre skydd än vad hen skulle ha haft utan testamente. Det hjälper nämligen inte att testamentet skrevs med hänsyn taget till den äldre lagstiftningen och att syftet var att ge den efterlevande ett bättre skydd än vad lagen då gav.

Om din son nu vill föreslår jag att ni två tillsammans gör en skriftlig testamentstolkning, som går ut på att det aldrig avsågs att den efterlevande skulle hamna i en sämre situation än vad gällande lag ger denne. På så sätt kommer han rent arvsrättsligt hamna i samma situation som om testamentet inte hade funnits, det vill säga att han ärver er föräldrar först den dag även du avlider. När det gäller tolkningsformuleringen rekommenderar jag dock att du tar hjälp av en familjerättsjurist.

Scroll to Top