• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper äppelcidervinäger mot vårtor?

  Jag läste på nätet att äppelcidervinäger kan användas för att behandla vårtor. Nu var det längesedan jag själv hade vårtor men barnbarnen har det stup i kvarten. Skulle det kunna vara något för dem och deras föräldrar att testa?

  Bosse

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Teoretiskt kan äppelcidervinäger användas för att behandla vårtor, men det finns inga bra vetenskapliga studier som visar att det fungerar. Äppelcidervinäger är normalt svagare än andra syror som används för att behandla vårtor, så det tar längre tid. Men visst går det.

  Ta en bit bomull, doppa i äppelcidervinägern så den blir genomblöt och tryck mot vårtan. Håll fast bomullen mot vårtan med plåster eller mindre bandage och låt vara över natten. Ta bort på morgonen och sätt dit en ny bomullsbit med vinäger nästa kväll. Upprepa detta i 1-2 veckor tills vårtan trillar av. Fortsätt med behandlingen ytterligare några nätter. Observera att huden runt vårtan kan bli irriterad och ömma.

  Annars finns många bra hjälpmedel på apoteken att ta bort vårtor, som är både snabba och skonsamma för huden. Antingen appliceras salicylsyra för att bränna bort vårtan. Ett annat alternativ är att frysa bort vårtan. Detta görs normalt en gång i veckan tills vårtan försvinner.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!