• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjälper grönt te mig att gå ner i vikt?

  Jag läste på nätet att grönt te kan hjälpa mig att gå ner i vikt snabbare och lättare? Minns inte var jag läste det och nu hittar jag inte informationen längre. Vet du om grönt te verkligen kan hjälpa mig att gå ner i vikt?

  Babak

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Grönt te är vanligt inom traditionell kinesisk medicin och påstås kunna hjälpa till att behandla allt från huvudvärk till sår. Det innehåller koffein och en antioxidant som heter katekin. Forskning tyder på att dessa kan påskynda ämnesomsättningen. Katekin kan hjälpa till att bryta ner överflödigt fett, medan både katekin och koffein kan öka mängden energi som kroppen använder.

  En genomgång av flera vetenskapliga studier som publicerades 2010 visade att tillskott av grönt te hade en liten men positiv inverkan på viktminskning och vikthantering. En nyare granskning kunde dock inte visa någon statistiskt och vetenskapligt säker effekt och författarna drog slutsatsen att det troligen inte har någon effekt.

  Som vanligt när det gäller vikt är det viktigaste att kroppen förbrukar med kalorier än vad som stoppas i den. Det betyder att du ska äta mindre och röra på dig mer. Sedan kan grönt te, och andra produkter för viktminskning, användas som ett komplement.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!