• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bör jag sluta ta min medicin?

  Hej doktorn! Jag har en rätt svår migrän och jag får oftast anfallen i skov några dagar praktiskt taget varje månad. Jag är 66 år och läste nyligen att man inte bör ta medicin mot migrän efter att man är 60–65 år gammal. Stämmer det? Jag tar 100 mg Sumatriptan 1–2 x/dygn när det är som värst. Kan jag råka ut för stroke eller liknande? Vad kan jag annars ta mot migränen? Utan Sumatriptan kräks jag dagar, helt utslagen och med fruktansvärd huvudvärk. Är oerhört ljus- och ljudkänslig.
  Mycket tacksam för svar

  Hej!

  Det låter som du har en besvärlig migrän! Det är ovanligt att man debuterar med migrän efter 50 års ålder, men många som haft migrän tidigare under livet fortsätter att ha det även efter pensionsstrecket. Erfarenheterna av behandling med läkemedelsgruppen triptaner, som sumatriptan tillhör, är begränsad efter 65 års ålder och man rekommenderar generellt sett inte dessa mediciner. Har man dock haft det tidigare och det fungerar bra finns inga hinder för att fortsätta med detta men man ska vara observant på biverkningar i form av tryck i bröstet. Det är också viktigt att blodtrycket är välbehandlat och att man inte har symtom på kärlkramp eller att man tidigare haft stroke.

  Om man har återkommande svår migrän kan det också vara ett alternativ att behandla detta med förebyggande medicinering. Har man samtidigt högt blodtryck kan så kallad beta-blockad såsom metoprolol vara ett alternativ då det kan hjälpa både för blodtrycket och som förebyggande behandling mot migrän.
  Ola Gavelin 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!