Måste vi betala skulden när dödsboet är skiftat?

Mina syskon och jag skiftade tidigare i år arvet efter en halvbror som vi inte hade någon kontakt med och därför hade en del problem...

Mina syskon och jag skiftade tidigare i år arvet efter en halvbror som vi inte hade någon kontakt med och därför hade en del problem i att få fram uppgifter till bouppteckningen. Eftersom dödsboets post har ställts om till mig har jag nu fått kravbrev på en skuld på cirka 3 500 kronor som inte fanns med i bouppteckningen.

Måste skulden verkligen betalas? Dödsboet finns ju inte kvar eftersom vi har skiftat det!

Hedvig

 

Jurist Peter Samuelsson svarar: Även om dödsboet har upphört att existera är du och dina syskon betalningsansvariga även för denna för er okända skuld eftersom ni via skiftet också har tagit del av boet. Dessutom måste ni även upprätta en tilläggsbouppteckning där denna skuld redovisas per dödsdag.

Det kan ibland vara svårt att få fram alla skulder i ett dödsbo och därför bör man, i de fall man känner sig osäker, låta göra en kallelse på okända borgenärer via Kronofogdemyndigheten som låter kalla dödsboets okända borgenärer via Post- och inrikes tidningar. Dessa har sedan sex månader på sig att underrätta kronofogden om sin fordran för att inte riskera att förlora rätten att kräva ut sin fordran.

Scroll to Top