• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag komma att ärva en del av huset?

  Jag är gift sedan 17 år tillbaka. Vi bor i ett radhus där min man står som ensamägare. Han har två barn i ett tidigare äktenskap. Min fråga är om jag skriver mig som ägare också på huset ärver jag då även en del av hans del vid hans frånfälle eller gör det ingen skillnad?

  Frågvis fru

   

  Jurist Peter Samuelsson svarar: Om det nu saknas enskild egendom i ert äktenskap och allt därför är giftorättsgods innebär huvudregeln att man skulle sammanlägga era respektive förmögenheter för att därefter ge dig hälften vid bodelningen såsom din giftorättshälft och resterande hälft, det vill säga själva arvet efter din make skulle ses såsom särkullbarnens farsarv. I det fallet skulle överföringen av halva fastigheten enligt huvudregeln sakna betydelse vem som står som ägare till vad.

  Det finns dock en undantagsregel som bygger på principen att vi i ett äktenskap var och en äger sin egendom. Enligt denna kan den efterlevande vid bodelningen begära att få behålla all sin egendom såsom sin andel. Skulle överföringen av halva huset till dig därför innebära att du skulle bli mer förmögen än din make är detta något som skulle gynna dig enligt undantagsregeln.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!