Min hund tappar sina klor!

Jag har en blandrashund, mest toypudel men också med inslag av papillon och malteser. Hunden har stora problem med sina klor som den tappar hela...

Jag har en blandrashund, mest toypudel men också med inslag av papillon och malteser. Hunden har stora problem med sina klor som den tappar hela tiden. Det har hållit på i över ett år med många veterinärbesök som följd.

Vi har fått utskrivet många mediciner, men det har inte blivit bättre. Vad ska jag ta mig till? Hoppas på svar.

Annika

 

Veterinär Erik Lundberg svarar 

Enstaka klor som lossnar brukar bero på trauma eller någon gång på grund av tumörbildning eller infektion.

När många klor lossar på en i övrigt frisk hund är den vanligaste orsaken symmetrisk lupoid onychodystrofi, SLO. Det är en sannolikt genetiskt styrd immunologisk sjukdom där kroppen reagerar felaktigt mot de egna klorna som stöts bort.

Vanligast är att ett flertal klor lossnar under kort tid. Efter detta får hunden nya, klor av dålig kvalitet. Ofta läker sedan sjukdomen ut. En del kan få återfall.

Ett annat sjukdomsförlopp är att klorna lossar successivt. Man har då en pågående inflammation nere i klofästena. Ofta får ganska starka mediciner i höga doser provas för att dämpa inflammationen.

Eftersom medicinerna fungerat dåligt för din hund är mitt råd att söka en veterinär med specialistkompetens inom dermatologi – hudsjukdomar. Hör dig för på någon större klinik eller djursjukhus om vem du ska vända dig till. Tag med dig information om vilka mediciner som provats och i vilka doser.

För det allra mesta brukar man kunna hitta ett sätt att bromsa upp kloavstötningen.

Scroll to Top