Vad hjälper mot svullna ben?

Jag samlar på mig mycket vätska och svullnar upp i ben och fot, främst den vänstra! Det är besvärligt och gör emellanåt ont i framför...

Jag samlar på mig mycket vätska och svullnar upp i ben och fot, främst den vänstra! Det är besvärligt och gör emellanåt ont i framför allt foten på grund av trycket. Finns det något receptfritt läkemedel, kosttillskott eller naturmedel som jag kan prova för besvären?

Kjell

 

Apotekare Fredrik Hed svarar 

Nej, det finns tyvärr inget receptfritt preparat som du frågar efter. Jag kan tyvärr inte heller rekommendera något kosttillskott eller naturpreparat eftersom deras vetenskapliga dokumentation inte är tillräckligt bra.

Istället kan du testa att ha benen högt när du sitter eller ligger, undvika att ha korsade ben när du sitter, inte sitta stilla för länge utan röra på dig varje timme, göra tåhävningar, gå ner i vikt och att dricka mindre alkohol.

Jag skulle också rekommendera stödstrumpor, finns på apoteken, som klämmer åt foten och benet och hjälper kroppen att återföra vätskan. Testa det. Om det inte fungerar tillräckligt bra, tycker jag att du bör prata med en läkare för att reda ut orsaken till att du svullnar upp.

Det behöver inte vara något allvarligt, och det finns effektiva receptbelagda läkemedel som kan hjälpa dig. För att sätta in rätt sådan behandling är det viktigt att noga utreda orsaken till svullnaden.

Scroll to Top